1 av 3
Isobama & Barametist
2 av 3
Klockan 17.30 bör man sitta klistrad framför TVn för att se när han svär eden.
3 av 3
Ison förbereder dagens sändning.

tisdag 20/1

Dagen ägs av Omaba världen över... det är heöt enkelt hans dag idag då han blir USAs 44e president.

Idag svärs Barack Obama in som USAs 44e president och den allra första färgade i USAs historia.

Igår var han sista dag som en vanlig människa och även Martin Luther Kings födelsedag, då ägnade Obama dagen åt att hjälpa till med ommålningen av ett härbärge för hemlösa tonåringar i Washington. Klockan 17.30 idag svensk tid inleds installationsceremonin som det heter, där Obama svär presidenteden med fingrarna på Lincolns bibel framför Capitolium i Washington.

Byggnaderna längs kortegevägen har alla klätts i tyg med färgerna blått, rött och vitt... Men allt är inte guld som glimmar.

Obama har en svår tid framför sig med en ekonomi i kris, en mellanösternkonflikt som måste lösas, han ska fixa klimatet, och inte minst ordna USAs anseende i världen... På DNs ledarsida kan man idag läsa om hur enorma förväntningarna är på Obama... Och det blir av allt att döma en rivstart för Obama.

Inte nog med det... det finns regler om att USAs president måste styrketräna 90 minuter per dag, regelbundet kolla av sina meddelanden som kommer från olika håll och dessutom ska Obamas svärmor Marian flytta in i Vita huset. Ooops.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".