1 av 3
2 av 3
Ametist får utbrott på en skrivar esom inte vill göra som hon vill
3 av 3
Ison leker president

torsdag 22/1

Idag pratade vi vidare om den irakiske journalisten som greps efter at tha kastat en sko på Bush och Obamas första dag som president.

Han heter Al-Zaidi och har sedan dess har väntat på rättegång och riskerar upp till 15 år bakom galler.

Orolig för sin säkerhet i irakiskt fängelse söker al-Zaidi nu politisk asyl i Schweiz. Det är nu upp till regeringen i Schweiz att bestämma om skokastaren ska få asyl eller inte. Tydligen vill al-Zaidi till Genève där advokaten säger att ”han mycket väl skulle kunna arbeta som journalist i FN:s presskår”.

Vad säger man... Kasta en sko få en ny och bättre karriär?

Och Barack Obama är på plats på nya jobbet... Han möttes av en lapp i sin skrivbordlåda, med tips från Goerge W Bush, i ett kuvert i skrivbordslådan där det stod från nummer 43 till nummer 44.

Och man kan säga att första dagen på sitt nya jobb känner hans medarbetare att en ny president är på plats. Han skärpte de etiska reglerna för de anställda i Vita huset, och sen har han infört länestopp för de högst uppsatta medarbetarna, alltså att de inte kan få mera i lön... snacka om att göra sig själv impopulär första dagen.

Obama har han bestämt att alla rättsprocesser mot de 21 fångar i Guantanamo ska stoppas i tre månader... lite paus alltså, och alla avrättningar för de fångarna stoppas så länge, till shan har hunnit se över deras situationer. Och han vill stänga Guantananamo inom ett år och dessutom  ta bort lagen o att homosexuella inte får arbeta inom USAs militär.

Händer mycket första dagen...

Han landsätts springande, enligt honom själv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".