1 av 2
Deras filmer ser du på filmfestivalen Cinemafrica. Binyam Berhane och Kudzai Chimbaira
2 av 2
Niclas Ribbarp

Metropol Nu onsdag 4/2 om kriget i Sri Lanka, filmfestivalen cinemafrica och jätteormen

Ikväll invigs cinemafrica, den afrikanska filmfestivalen i Stockholm. Filmer från Afrika, filmer med Afrikanskt tema och filmer av folk med afrikanska rötter! Vi pratade med skådespelerskan Kudzai Chimbaira från Zimbabwe och Binyam Berhane som har gjort filmen ”Scissors in November” om en afrikansk hårsalong för män i Stockholm.

Afrikansk film växer, trots att det brukar inte finnas så många afrikanska filmer på de svenska biograferna. Det görs mer och mer bra filmer och en del av dom kommer att visas på filmfestivalen cinemafrica. Förutom Kudzai filmen ”Zimbabwe” där Kudzai Chimbaira spelar huvudrollen och Binyam Berhanes ”Scissors in November” är ”A Winter Tale” en film att hålla utkik efter.

Vi pratade också om kriget i Sri Lanka. Trots att hundratusentals människor drabbas av konflikten är det inte mycket vi hör om den. Fredsforskaren Camilla Orjuela berättade om att minst 200.000 civila är fast i ett område mitt i skottlinjen mellan regeringsstyrkorna och gerillarörelsen - de tamilska tigrarna. En som tycker att något måste göras är Niclas Ribbarp. En helt vanlig stockholmare som uppmanat folk via Facebook att maila till utrikesministern Carl Bildt och kräva att regeringen omedelbart tar upp frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista