1 av 2
2 av 2

Eriks bästa gadgets - Nokia 5800

Den har kallats för Iphoneutmanare av många medier, men Nokia vill inte att deras nya telefon ska jämföras med Apples bästsäljare. Hur som helst handlar det om en mp3-telefon med stor skärm.

Många har säkert sneglat över axeln på den där killen eller tjejen på tunnelbanan som valde att lägga alldeles för mycket pengar på en Iphone när det kom. Trots att den är låst till Apple på många sätt, blev den en kreddsuccé som först nu verkar ha mattats av.

Men alla som inte har råd med en svindyr mp3-telefon eller inte vill bli tagen för arkitektwannabee, har inte haft jättemånga val. Iphones styrka är trots allt att telefonen upplevs lika mycket som en musikspelare som en telefon. Nästan ialllafall. Där har konkurrenterna haft det svårt. Apple är helt enkelt sjukt duktiga på att göra menyer som man inte behöver vara datatekniker för att förstå.

Första upplevelsen

Jag har precis testat telefonen och förstår varför Nokia inte vill veta av Iphonejämförelsen. 5800 har inte lika stor skärm och är i flera avseenden simplare än konkurrenten. Kvaliten på telefonen lär visa sig, men den känns aningen plastig. Den sitter helt enkelt inte ihop. Risk för att det kommer in damm, med andra ord.

Telefonen har ingen vanlig knappsats, utan allt sköts via skärmen. När man ringer dyker det upp siffror och när man ska sms:a dyker det upp ett tangentbord. Varje gång man trycker på skärmen vibrerar telefonen för att visa att den är med. Säkert bra, men det borde rimligen sno en del batteritid.

Musikspelare

Det följer med ett åttagigskort och detta fylls ju rätt snabbt. Spelaren i sig låter bra och det är lätt att vandra mellan artister, album och låtar. Den har även radio, men alla kanaler hittades inte vid min första sökning.

För den som vill ha mycket

Sammantaget kan man nog säga att Nokia 5800 har en massa grejer, även sådant som konkurrenter som Apple saknar. Kvalitetskänslan är inte total men å andra sidan är den billigare än andra telefoner i samma klass.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".