1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4
En av The Pirate Baydemonstrationerna i juni 2006. Många var arga på att polisens husrannsakan mot TPB. Materialet därifrån används i åtalet.

Eriks bästa aktualiteter Pirate Bay

Idag inleds rättegången mot The Pirate Bay. I dagens Metropol Nu kommer man prata om attityder till rättssamhället, med anledning av allt snack som redan varit. Men vad handlar själva åtalet om?

Fyra personer med koppling till The Pirate Bay står åtalade för medhjälp till upphovsrättsbrott. Filmindustrin vill ha 100 miljoner kronor som plåster på såren för allt de missat i intäkter, medan musikindustrin nöjer sig med 15 miljoner.

Lagen säger ju att man inte får ladda ner exempelvis Justin Timberlakes skivor utan Justin har sagt att det är okej. Eftersom personerna bakom The Pirate Bay gör nedladd-ningen möjlig genom webbsidan, menar åklagaren att just detta är medhjälpen. Det här trots att Justins musik och allt annat som laddas ner via sidan, inte ligger på The Pirate Bays servrar. Det sidan gör är egentligen bara att tala om var de upphovs-rättsskyddade filerna finns. Länka vidare, helt enkelt.

Det lite komplicerade är alltså om The Pirate Bay kan anklagas för medhjälp när de ”bara” visar sidbesökaren var filerna finns. Kan ett kartföretag anklagas för medhjälp till rån för att de visar var banken ligger?

The Pirate Bay kan ändå fällas om rätten tycker att det är uppenbart att sidan har uppsåt att sprida just upphovsrättsskyddat material. Bara namnet antyder ju detta. Dessutom har ju folket bakom sidan fört en rätt offensiv debatt i ämnet.

Folket bakom sidan menar att de inte har begått något brott, utan att de endast satt upp servrar och gjort en webbsida. Sen har andra användare lagt upp länkar till material - filmer och musik som The Pirate Bay menar att de inte har någon koppling till.

Vid en friande dom

Om The Pirate Bay frias uppstår en lite förvirrad situation, menar Jan Rosén som är professor i civilrätt. Det kommer vara oklart vilka regler som egentligen gäller. André Rickardsson, IT-säkerhetsexperten med bakgrund på Säpo tror att Antipiratbyrån (upphovsrättsinnehavarnas organisation som jagar fildelare), kommer att fortsätta sin jakt.

Vid en fällande dom

Om The Pirate Bay fälls kommer servrarna inte kunna stå i Sverige, säger André Rickardsson. Dessutom tror han att det blir som i Danmark, det vill säga att film- och skivbolagen kräver att internetoperatörerna stänger tillgången till The Pirate Bays hemsida.

Betydelsen i långa loppet

Frågan är om den här rättegången spelar särskilt stor roll i det långa loppet. Alla tror att domen kommer att överklagas vad än rätten kommer fram till. Det kommer med andra ord ta ett tag. Under den tiden är det inte otroligt att tekniken utvecklass och underhållningsindustrins inställning ändras, så att nya tjänster kommer till. Tjänster som är lagliga och som gör att intresset för olaglig nedladdning minskar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".