1 av 4
2 av 4
3 av 4
Hepp!
4 av 4

Eriks bästa nöje - The Wrestler

I fredags hade filmen The Wrestler premiär. Randy ”The Ram” är den snart avdankade wrestlingstjärnan som går matcher för småpengar, bor ensam i sin trailer och hänger på strippklubben på kvällarna. Men en dag säger kroppen bye bye. 

När jag var liten läste jag bara Nintendomagasinet. Andra barn läste duktiga böcker - jag läste om Megaman 4 och hemliga gångar i Willow. Dagen efter att senaste numret hade landat i brevlådan kunde jag innehållet från pärm till pärm. Jag köpte sällan spel, de var för dyra. Istället blev läsandet om spelen min behållning.

Det första jag kom att tänka på när jag såg The Wrestler var just ett av spelen jag läste om då, när jag var elva. Det var ett wrestlingspel som förmodligen var svårt att lira på den lilla monokroma Gameboyskärmen. På framsidan fanns en bild av den stora WWF-stjärnan Hulk Hogan med sina stora muskler, långa blonderade hår och illa spelade ilska. Jag kommer ihåg att jag tyckte att det kändes sunkigt med wrestling. Och då var det ändå Hulk.

I filmen The Wrestler är det långt till de stora fightingarenorna. Historien utspelar sig wrestlingens lägre divisioner med halvfulla läktare på småarenor i amerikanska förstäder. Randy ”The Ram” är den snart avdankade wrestlingstjärnan som går matcher för småpengar, bor ensam i sin trailer och hänger på strippklubben på kvällarna.

Men Randys kropp börjar ge upp och när han får en hjärtattack beslutar han sig för att ta tag i resterna av sitt liv. Han lägger av med preparaten som ger honom hulkmusklerna, försöker få kontakt med sin dotter som han lämnade som ung och bjuder ut sin favoritstrippa. Men livet är hårt för Randy. Man vet redan i första scenen hur det kommer att sluta, så att säga.

Färgerna i filmen påminner om en dokumentär av Michael Moore och med tanke på miljöerna känns det som att det skulle kunna vara det också. Allt känns faktiskt väldigt realistiskt. Det är kanske därför jag köper historien. För att det knappt är färgfilm. Det är lika grått som i karaktärernas liv. Liv långt bort från det färglada Gameboyomslaget med Hulk Hogan, hundraelva divisioner högre upp i ligan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".