1 av 3
2 av 3
3 av 3
Mohammed Ali i SR Metropol

Eriks bästa nöje - veckans artist: Mohammed Ali

Den här veckan tittar vi närmare på Mohammed Ali. Duon består av två killar som tidigare kallade sig för Moms och Alias Ruggig. Numera kallar de sig bara för Mohammed och Ali, som de faktiskt heter.

Mohammed och Ali träffades redan i högstadiet i söderort, började göra musik tillsammans och har hängt sen dess. Efter att ha hörts på mixtapes och släppt en demo för ett par år sen var det slutligen dags för duon att släppa sin debutplatta. Processen kom i februari och är första skivan i en trilogi.

Nu verkar alla vilja skriva och prata om Mohammed Ali. Bloggar, tidningar och radio verkar tävla om vem som kan skriva upp duon mest. Kanske passande då, att duon annonserat att de planerar en hel triologi - förväntningssamhället håller upp hypen.

Skriver om samhället

När man lyssnar på Mohammed Ali får man intrycket att killarna vill göra musik om samhället med ett underifrånperspektiv. Hellre det än att göra ännu en singel om att ”vi är grymmast i stan”, om man säger. Texterna handlar om livet i områdena de kommer ifrån och det finns uppenbarligen en ambition att förmedla budskap på flera nivåer. I låten Porten beskrivs livet för unga utan någonstans att hänga, men man vill samtidigt berätta om bristen på ungdomsgården.

Avgör själv om de lyckas, eller om det bara är ännu en klichéartad bild om det hårda livet i ytterstan.

 

Det här med trilogi

Mohammed Ali har som sagt planer på att släppa en hel triologi, alltså tre skivor med sammanhängande tema. Först ut var alltså Processen som kom nu i februari.

Jag började fundera lite på det där med sammanhängande teman och triologier inom svensk musik och svensk hiphop. Hur vanligt är det egentligen? Musikjournalisten Calle Fleur menar att det förekommer, om än kanske inte på albumnivå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".