1 av 5
2 av 5
3 av 5
Lynne Irene Spears.
4 av 5
Kevin Federline,.
5 av 5
Britney i bilen, jagad av paparazzifotografer.

Eriks bästa nöje - veckans artist: Britney Spears

Veckans artist på Eriks bästa är comebackaktuella Britney Spears. Vänta nu, tänker du. Vadå comeback? Jo, i USA anses faktiskt turnén som Britney drog igång i veckan som helt avgörande för hennes karriär. Dessutom tar vi en titt på megastjärnans barndom. Här har vi nämligen en tjej som började tidigt.

Britney försökte nämligen ta sig in i showbiz redan som åttaåring. Då sökte hon till The Mickey Mouse Club i amerikansk TV, men kom inte med eftersom hon var för ung. Men Brittan nöjde sig inte med det. Ett par år senare sökte hon igen - och kom med. Det verkar som att just The Mickey Mouse Club nästan kan ses som en garanti för en framtida karriär. Under Britneys tvååriga programledarkarriär jobbade hon tillsammans med två andra blivande storstjärnor - Christina Aguilera och Justin Timberlake. Man kan tänka sig att Britneys mamma, Lynne Irene Spears, var nöjd. Eller nöjd och nöjd. Produkten, förlåt, dottern, kunde nå högre. Men programledarjobb var ju alltid en bra bit på vägen.

 

Ungdomsstjärnan Britney

Steget från barntevestjärna till ungdomsidol var inte långt. Via tjejgruppen Innosense tog sig Britney vidare som soloartist till skivbolaget Jive, som tidigt insåg att de hade med en framtida stjärna att göra. 1997 kom debutsingeln ”Baby One More Time” (skriven av svensken Max Martin, inspelad i Stockholm), som också fick ge namn åt första plattan. Succén var given och Britneys oskyldiga blick spred sig världen över. Än hade inte skandalryktena kommit. I marknadsföringen var Brittan fortfarande tonåringen som stod för avhållsamhet och hela den grejen. Men den bilden skulle snart förändras.

 

Britney blir stor

1999 dök Britney upp på tidningen Rolling Stone Magazines omslag iklädd underkläder. Ett år kom singeln och plattan ”Oops!... I Did it Again” och karriären som en alltmer vuxen stjärna tog fart. Priserna trillade in, skivorna sålde som smör och det blev till och med en film - Crossroads. Alla ville ha sin del av Brtineykakan. Lilla mamsen också. Lynne Irene kände nog att hon ville ha cred för dotterns karriär och under de kommande åren släpptes två böcker av mor och dotter Spears. Den andra boken fick namnet ”Gåvan - en berättelse om en mors kärlek”. Charmigt, mammy.

Under de kommande åren släppte Britney två skivor till. Hon blev alltmer involverad i låtskrivandet och Britney var nu en riktigt stor artist och mycket erfaren. Iallafall när det kom till artisteriet. På kärleksfronten började hon visa prov på sin improvisationsförmåga och i början av 2004 spontangifte hon sig med en barndomspolare, efter att ha nyårsfestat lite väl hårt. Britneys advokat harklade sig och tittade strängt på den uppskrämda och alltmer tillnyktrade äkta maken, som gick med på skilsmässa utan krav. Kort senare drog Brittan ut på turné, bland annat tillsammans med dansaren och golddiggern Kevin Federline. De två blev ett par och detaljer såsom det faktum att Kevin visst skulle ha barn med en annan brutta, var tydligen inget problem. Men hur är det nu - om man nu själv skulle bli på smällen med en sån kille, skulle man inte dras med den gnagande oron att man också skulle kunna bli lämnad? Icke.

 

Allt blir jobbigt

Den 14 september 2005 föddes sonen Sean Preston Michael. Redan nu klagade Britney på att Kevin kanske var ute lite väl ofta. Så vad gör man? Man skaffar såklart ett barn till. I september 2006 kom Jayden James - i oktober ansökte Britney om skilsmässa. Slut på det roliga. Utom för Kevin federline förstås, vars ekomoni nu var tryggad. Nu tog en tung tid vid för Britney. Alla medier ville veta allt om hennes olycka och bevakningen var absurd. Britney, nyskild tvåbarnsmamma och storstjärna, fick panik och rakade av sig håret och uppträdde förvirrat. Ingen verkade stå på hennes sida. Jo, en person gjorde det. Filmen med det gråtande fanet blev världsberömt.

 

Men som Timbuktu säger - det löser sig

Men saker och ting ordnar sig alltid. Efter ett par skandalartade år där Britney förlorade vårdnaden om sönerna och höll på att stjälpa hela karriären, tog hon sig i kragen (eller om det var mamsen och papsen som gjorde det) och började förbereda en revansch. Plötsligt dök Britney upp i en egenproducerad dokumentär med budskapet ”Vad tänkte jag på? Jaja, nu är jag tillbaka, långhårig och lycklig”. I höstas kom hennes femte album och reaktionerna visade att fansen inte slutat älska henne. Singlarna har gått hårt i radion och nu i veckan inledde hon sin världsturné, ”The Circus Starring: Britney Spears”. En som var på plats vid premiären i New Orleans var Expressens USA-korrespondent, Staffan Erfors. Han beskriver en extremstor show som verkligen lever upp till namnet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".