Längd

Mån 9:e mar, 15:06
Jag läste i tidningen i helgen om en undersökning gjord på ett svenskt universitet. Undersökningen handlade om människors längd och vilken lön de har. Det visade sig att långa personer har högre lön än korta. Sex procent skiljde det mellan två personer som hade sju, åtta centimeter mellan sig.

Jag är 1,74. Det är sannerligen inte långt. Tvärtom, jag skulle vilja påstå att jag är en riktig liten kortis. En sån som alltid har fått titta upp för att kunna följa med i samtal. Och nu visar det sig att alltså att detta straff inte räckte - jag har med största sannolikhet lägre lön än mina längre kollegor.

Så börjar jag fundera över mina förutsättningar. Borde jag se till att skaffa jobb på någon intresseförening för kortväxta? Ordna så att jag hamnar på en redaktion med endast kvinnor, och hoppas på att alla där håller sig inom ramen för kvinnors medellängd? Nej, jag stannar. Jag trivs ju faktiskt här. Han som brukar sitta bredvid mig är också kort. Det känns bättre när jag tänker på det. Jag tänker att jag hoppas att killen någon gång ska bli min chef. Den löneförhandlingen kommer att gå som en dans. Vi kommer att prata om byxlängder och finna gemenskap.

Så ska jag just resa mig och gå och ta en kaffe. Vem möter jag, om inte Kjell. Min chef.

Han är två meter lång. Minst.

/Erik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".