De där som ska kolla att man inte plankar

Tis 17 mar 09:29Jag vet, rubrikenser ur att skvallra om ett dåligt utbyggt ordförråd. Men de är inte vakter. De är inte guider. De är såna som ska stå bakom spärren och liksom ge intryck av att de som planerar att planka är övervakade. Det är iallafall så jag har förstått det. Rätta mig om jag har fel.

I vårt samhälle har vi bestämt att man ska betala för en resa mellan Centralen och Slussen. Tycker man att det är fel kan man skriva en insändare, ringa en politiker eller rentav satsa på att bli en. Den som plankar kan hävda hur många gånger som helst att det är en politisk handling, men i slutändan är det i mångas ögon bara ett sätt att komma undan gratis. Det är därför som det står folk bakom spärren, för att förhindra detta.

Men det är lustigt hur man fungerar. När de anställdes till att stå där, blev jag provocerad. Det var något med det där att de inte kallades för kontrollanter, när de faktiskt var det. Men så igår eftermiddag blev jag lika provocerad igen, fast från andra hållet. Den här killen skulle jag kunna gjort en saltomortal framför, utan att han hade märkt det. Bra träning förresten, undrar hur bra det tar på bilringen? Hursomhelst. Jag hade kunnat hoppat över spärren - han skulle iallafall inte släppt blicken från sms:et han just då skrev. Hallå, skulle du kolla om jag tänkte planka eller? Nä, just det - det var ju inte det som var ditt jobb. Så var det. Men vad är ditt jobb då?

/Erik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista