20/3 Svensk Reggae-special

Vi gjorde en himla mäktig resa genom den svenska reggaehistorien, spelade flera musikexempel och diskuterade hur den arenan mår.

I studion fanns Million Styles som hade med sig en ny och tidigare ej hörd låt ”Me and You” som vi premiärspelade. Resterande i denna familjeråd var veteranen Governor Andy och Syster Sol.

De pratade om Peps Persson och hans låt ”Hög Standard” som var en av de första svenska reggaelåtarna som hamnade på topplistan. Och vi pratade om att den svenska reggaen spreds under 80-talet genom att bland andra Micke Goulos spelade den på massa fester han arrangerade och samtidigt skrev artiklar i tidningar. Tomas Gylling har också haft en stor roll i spridningen av musiken i Sverige med exempelvis sin Radio Västindien där han pumpade ut tonerna.

Vi pratade också om att reggaen blev tidigt en del av den svenska folksjälen, säkert utan att folk kände av det... låtar som ”Flickorna på TV2” med Gyllene Tider och Ace Of Base ”All That She Wants” är bra exempel på det.

Kopplingen mellan svensk reggae och svensk hiphop var vi ju tvugna att göra nedslag i. Enligt ”familjerådet” har samarbetena mellan dessa två genrer bara blivit mer och mer genom åren. Million Styles som överbryggar de båda gerena är ju ett levande exempel på det, och han har tidigare sagt att han på ya plattan kommer rappa en del. Och visst är det kul att en av de bästa svenska hiphoplåtarna någonsin ”Borta i Tankar” med The Latin Kings innehåller reggae...

Vi avslutade med att fråga oss hur den svenska reggaescenen mår. Hur mycket utrymme den får i medier och hur det ser ut på livescenfronten, och det som man kan kalla för Million Styles-exemplet. En artist av världsklass, som hyllas av tusentals, turnerar världen runt med de flesta, men som inte får kärlek av svenska medier.

Det var en höjdpunkt att höra Million Styles prata om att han inte får kärlek här hemma i Sverige och jämföra det med andra länder. Jag uppskattar att han öppnade sig.

Lyssna här!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista