1 av 3
2 av 3
Kanyes kaviar, någon?
3 av 3

Veckans artist: Kanye West

Medan andra rappare gör en grej av sina crackbusiness och tävlar om vem som har suttit inne längst, startar Kanye West välgörenhetsorganisationer och gråter i TV. Han går helt enkelt sin egen väg. Men hur accepterat är det egentligen att komma från en akademisk medelklass och ha en nalle som varumärke? Ganska så, visar det sig.

Kanye West hade tydligen konstnärsdrömmar från början. Han pluggade på flera konstskolor men hoppade av när han insåg att det var musik han ville hålla på med. Betygen var tydligen inte så imponerande heller, så det var kanske lika bra. Kanye verkar inte direkt vara killen som accepterar att vara medelmåttig.

Till skillnad från andra kända rappare kommer Kanye West från en akademisk medelklassmiljö. Eller rättare sagt, till skillnad från många kända rappare har han inte gjort någon hemlighet av det. Pappan är etablerad fotograf och mamman var professor i engelska på Clark Atlanda University, innan hon sadlade om och blev Kanyes manager på heltid fram till sin död för ett och ett halvt år sen.

 

Från producent till artist

Någonstans där, när Kanye upptäckte att konsten inte gick så fantastiskt bra, insåg han förmodligen vad det berodde på. Det var ju musiken han ville satsa på. Kanye kom så småningom att börja arbeta för Jay-Z:s skivbolag Roc-A-Fella Records. Han spenderade alltmer tid i studion och producerade allt större stjärnor. Det var nu han blev polare med Common Talib Kweli, Alicia Keys och andra stora inom musiken. Många av dem kom att delta på Kanyes album senare.

Det var alltså som producent Kanye West började sin karriär. Det speciella sound som kom ut ur högtalarna när karln var i farten kändes igen på kombinationen av de pitchade röstsamplingarna från soullåtar tillsammans med de egna beatsen. Något som kan säga ha varit hans genombrott var produktionen av Jay-Z:s skiva Blueprint. Men Kanye ville mer. Han ville släppa egna skivor, inte bara göra grovjobbet åt andra. Det visade sig vara lättare sagt än gjort. Flera skivbolag tackade nej på grund av hans bakgrund. Han var helt enkelt inte tillräckligt street. Även Jay-Z såg Kanye främst som en producent, men lät honom ändå släppa sin skiva till slut. På plattan gästade några av de som Kanye tidigare hade producerat - bland andra Common och Talib Kweli. Året var 2004 när The College Dropout kom, den med en nallebjörn på framsidan. Världen hade begåvats med en ny stjärna.

Kanye vet hur man dissar folk. Gå in cirka 3:20 in i filmen och lyssna noga!

Nu tog karriären rejäl fart och Kanyes oerhörda musikalitet gjorde honom världsberömd. Skiva nummer två, Late Registration, sålde i 860 000 exemplar - första veckan. Sen började väl folk ladda ner, men ändå. Kanye fortsatte låna låtbitar från andra artister på och Late Registration finns bland annat låten ”Diamonds From Sierra Leone”, som bygger på Shirley Basseys gamla Bondfilmsdänga ”Diamonds Are Forever”.

 

Den dryga Kanye

Nu kan man ju tänka sig att en kille som Kanye kanske har en rätt tillbakalutad approach. Att tryggheten från uppväxten gör en till en lugn kille. Men Inte Kanye. Nej, varför ta det lugnt när man kan köra på den riktigt, riktigt dryga stilen?

Många är de tillfällen när han irriterat folk för sin syn på sig själv och andra. Och när allt kanske inte har gått precis som Kanye tänkt sig, har han uppträtt som den där bortskämda skitungen på dagis som hade alla Micro Machines, men som ändå snodde av andra. På MTV European Music Awards 2006 vann han inte priset för Bästa video som han trott. Istället gick priset till den franska duon Justice. Kanye började bråka och sa att han borde ha vunnit. För detta kritiserades han så hårt att han senare var tvungen att be om ursäkt.

Men det har inte alltid gått dåligt när han öppnat munnen. Inför släppet av näst senaste skivan, Graduation, blossade en beef upp mellan Kanye och 50 Cent. De skulle släppa sina respektive skivor på samma dag och båda lovade att sluta släppa egna plattor om den andra vann i försäljningssiffror. Första veckan sålde Kanye mer än dubbelt så många skivor. 50 svarade att han menade världsförsäljningssiffror och att Kanye nog var bög också.

 

Det politiska engagemanget

Men Kanye West framstår inte bara som ett drygt musikaliskt geni med en fantastisk förmåga att skapa bra beats och stora rubriker. Kanye har också ett samhällsengagemang som sträcker sig längre än många andras. 2003 startade han en egen stiftelse där barn med latino- och afroamerikansk bakgrund får hjälp med utbildning. Efter översvämningen i New Orleans deltog Kanye i en gigantisk TV-insamling, tillsammans med skådespelaren Mike Myers. Under talet gick Kanye från manus och kunde knappt hålla sig från tårar. Uttalandena blev alltmer politiska och när Kanye tittade in i kameran och berättade för den amerikanska befolkningen att George Bush inte gillar svarta, stängde producenten av hans mikrofon.

Kanye har också utryckt rent konspiratoriska idéer, som om att det var president Reagan som spred crack i ghettoområdena. En inställning som kanske sätter lite perspektiv, när andra hiphopare snarare gärna skryter om ckracket.


Dumheter 

På MTV-Galan i New York i september visade Kanye sin mer galna sida. Det var när countrystjärnan Taylor Swift skulle hålla sitt tacktal efter att ha vunnit priset för bästa video av en kvinnlig artist, som Kanye stormade in på scenen och greppade mikrofonen. Inför en förvånad publik skrek han att han var glad för Taylors skull men att Beyoncé har gjort en av de bästa videorna någonsin.

Taylor Swift tappade orden men publiken var snabb med sin reaktion - de buade ut Kanye West. Senare under kvällen redde Beyoncé ut alltihop genom att bjuda upp Taylor på scen efter att ha vunnit sitt pris och låta henne fortsätta med sitt tacktal.

Kanye bad senare om ursäkt och drog sig tillbaka en tid, för att rannsaka sig själv. Frågan är väl bara om det hela inte bara var en varumärkesstärkande åtgärd. Det galna geniet, liksom.


Framtiden

Under åren har Kanye utvecklat sin stil och låtit sig inspireras av andra stilar, främst inom klubbmusiken. Dessutom verkar han ha fastnat för vissa tekniska redskap och verkligen hängett sig åt dessa. Jag syftar såklart på autotunen, det där progrmmet som gör att rösten låter som en robot. På Kanyes senaste skiva, 808s & Heartbreak, bygger varenda låt på autotune. Men vart är artisten som redan är på väg mot nya influenser när alla andra har tagit efter hans senaste stil, på väg?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".