1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Veckans artist: Fergie

Veckans artist på Eriks bästa är Stacy Ann Ferguson, mer känd som Fergie. Barntevestjärnan som blev sångerska enligt det amerikanska framgångs-receptet, för att senare bli en del av The Black Eyed Peas. Något som förmodligen blev innebar bandets stora genombrott. Sen kissade hon på sig, men det var förmodligen ingenting hon brydde sig så mycket om.

Jag vet inte vad det är med amerikanska stjärnor, men det här att börja med barnteve för att få igång karriären verkar vara ett säkert kort. Britney gjorde det, Justin gjorde det - och Fergie gjorde det. Som nioåring blev hon en av programledarna för programmet Kids Incorporated, en serie om ett popband bestående av en grupp barn. Det här var 1984 och serien blev otroligt populär med åren. Fergie stannade till 1989 och blev därmed den mest långlivade karaktären i serien.

Så vad händer med en amerikansk barnstjärna när han eller hon har kommit i tonåren? Jo, han eller hon plockas upp i en tonårsgrupp såklart! Såsom Britney blev en del av Innosense, hoppade Fergie på skivbolagsprodukten Wild Orchid 1991. Som ett mått på gruppens popularitet kan mätas att Wild Orchid uppträdde på den fiktiva nattklubben Peach Pit After Dark i TV-serien Beverly i ett av avsnitten under säsong 9. Under åren kom hon också att delta i många andra program, bland annat Våra värsta år. Kanske inte världens absolut största gig, men kanske ändå något man skulle ha med i CV:t om man hade gjort det. Möjligen under ”övrigt”, men ändå.

 

Fergie blir vuxen

Efter tio år i Wild Orchid hade Fergie kommit att bli en riktig stjärna. 2001, när gruppen skulle släppa sin tredje skiva, blev det strul med skivbolaget och skivan släpptes aldrig. Kort därefter splittrades gruppen. Man hade väl helt enkelt klämt ut den allra sista dollarn ur tuben. Men det här var naturligtvis inte slutet för Fergie. Under det senaste decenniet hade hon byggt upp en karriär som sångerska och ett varumärke som förmodligen ansågs starkt bland unga amerikaner. Bland de som byggde sin musiksmak på vad som spelades i bakgrunden på McDonalds alltså.

Under tiden satt sångaren och producenten Will.I.Am och funderade på hur han skulle göra med sin nya skiva. Hans grupp, The Black Eyed Peas, hade inte riktigt gått så bra som man hade kunnat hoppas. Ett par år tidigare, år 2000, hade bandets sångerska Kim Hill hoppat av och det behövdes en ny kvinna till gruppen. Han kontaktade Fergie och frågade om hon kunde tänka sig att sätta sången på en av låtarna på skivan Elephunk. Fergie, som tydligen inte hade så mycket annat för sig, sa ja. Det var tur. Singeln Where Is The Love och skivan Elephunk från 2003 blev gruppens stora genombrott.

 

Den alldeles egna karriären

Efter några år som Black Eyed Peas frontfigur började Fergie bli sugen på att släppa helt egna låtar. Bandet hadet fått sitt genombrott efter två skivor med Fergie som sångerska och man kan väl tänka sig att hon funderade på om det inte var hennes egna tur nu. Sagt och gjort, i september 2006 kom skivan The Dutchess. Titeln bygger på en felstavning av titeln Duchess, som den forna brittiska kungafamiljsmedlemmen Sarah Ferguson använde. Sarah, Duchess Of York - helt enkelt. Det här eftersom Fergie förmodligen tyckte att det var fantastiskt roligt att hon heter samma sak som en exkungahusmedlem. Vi har alla olika humor.

 

Det går bra nu

Skivan gick fantastiskt bra och många låtar på plattan blev singlar som spelade över hela världen, inte minst här på SR Metropol. Efter braksuccén med The Duchess har Fergie hoppat in lite här och var. Bland annat släppte hon en låt till Sex And The Cityfilmen och spelade till och med in en duett med Michael Jackson. Eller duett och duett - det var ju inte som att Fergie slog en pling till The King Of Pop en onsdageftermiddag och att han kom över. Nej, Fergie fick sjunga med Michael alldeles själv. Michaels röst var inspelad 1982. Det var nämligen en upphottad version av Beat It som spelades in.

Men hon har också kommit att ägna sig en del åt film. Hon har spelat både sig själv och andra i ett antal filmer de senaste åren. Vad gör man inte för att bredda basen i sitt kändisskap? Men allting har sitt pris. En del menar att filmkarriären har retat upp de andra i Black Eyed Peas eftersom det tar tid.

 

Har alla kissat och bajsat? Bra, då går vi!

Så, hur var det med kissgrejen då? Jo, allt utspelade sig i San Diego för ett par år sen när Fergie skulle uppträda med The Black Eyed Peas. Uppgifterna om bakgrunden går isär en smula, men som det verkar hade hon druckit en del innan hon gick upp på scen. Själva scenshowen var väl av det mer akrobatiska slaget och tydligen ska allt hoppande på scen ha blivit för mycket för Fergies urinblåsa som helt enkelt sa ”go with the flow”. Resultatet blev en kissfläck på de rätt så tajta byxorna, något som naturligtvis förevigades av en fotograf. Den bilden florerade på många bloggar. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".