1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Eriks bästa nöje: veckans artist - Sean Kingston

Veckans artist på Eriks bästa är killen som tog gamla klassiker, dunkade på billigaste beatsen och la på sin jordnötssmörstämma på och vips hade en hit. Sean Kingston är bara nitton år och skulle inte få köpa alkohol om han kom till Sverige - ändå är han en av de amerikanska musikstjärnor som det snackas mest om just nu. Men han verkar aldrig ha behövt påstå att han har suttit i fängelse eller alltid se arg ut för att lyckas. Så hur gjorde han då?

Sean Kingston hänvisar ofta till Jamaica, både i låttexter och i klädval. Han är visserligen född i Miami, men flyttade till Jamaica som sexåring. Det var först på senare år som han flyttade tillbaka. Uppväxten var tydligen inte bara guld och honung i Miamis fattigare kvarter, dessutom fick han klara sig en del på egen han när hans mamma satt i fängelse. Men kontakten med mamman verkar inte vara dålig för det. I låten ”Dry Your Eyes” sjunger han direkt till morsan att han lovar att ”Just like Rihanna you can stand under my umbrella”.

 

En glad kille bara

Den musik Sean Kingston är känd för idag skulle nog kunna karaktäriseras som någon sorts reggae-danchall-pop. Men det har inte alltid varit så. Den allra första låtan som släpptes med Sean Kingston var en betydligt mer hardcore-betonad historia som heter Colors, där han rappar om de hårda uppväxtåren i Miami. Man kan ju fråga sig varför han svängde om och blev den glada killen istället. Kanske insåg skivbolaget att marknaden var mättad på hårda gangsterrappare som berättar om den sanna eller falska berättelsen om uppväxten i ghettot. Eller så insåg man att Seans utseende helt enkelt inte skulle funka i den genren. Den glada, stora killen som sjöng tralliga reggae-danchall-poplåtar däremot, var det inget bolag som hade satsat på.

 

 

Att låna från andra

Låten ovan, ”Beautiful Girls”, är ju rätt lånad. Ben E. Kings gamla klassiker från 1961 är det som har använts och man måste inte vara lastgammal för att känna igen låten som ”Beautiful Girls” bygger på. Men frågan är om Kingstons publik har koll på det andra som han har snott, eller lånat - hur man nu ser på det. Som ”Me Love” tillexempel, som bygger på den här:

 

 

Låten heter D’yer Mak’er och är en av Led Zeppelins mer udda verk. Eller verk och verk - även Led Zeppelin ska ha lånat den från någon gammal rythm från - just det; Jamaica. Så var den cirkeln sluten. En annan låt som Kinsgton gärna framför live är Bob Marleys ”No Woman, No Cry”. Fast i det här fallet är det ju mer frågan om en cover än en stöld. Eller förlåt - jag menar lån.

 

 

Samarbeten

Tillbaka till Seans själva karriär. För även om han bara är nitton år och säkert skulle bli besviken vid ett besök i Sverige med tanke på alla förbud han förmodligen stöta på - har han hunnit med en hel del. För vad sägs om att ha agerat förband åt Gwen Stefani under hennes ”The Sweet Escape”-turné och dessutom åkt med Beyoncé och uppträtt ett par gånger under hennes turné? Dessutom har Sean Kingston förutom att ha släppt ett album och spelat in ett nytt, även gästsjungit på andra stora stjärnors låtar. Det verkar inte ha spelat någon som helst roll att killen ser ut som en jättesnäll snögubbe som inte skulle göra en fluga förnär - han har ändå fått hänga med tuffingar som Li’l Wayne och The Game. Men det kanske är just därför - han är den snälla killen.

 

Personen bakom varumärket

Det är otroligt svårt att hitta info om personen bakom artisten Sean Kingston. Det närmaste man kommer är att han egentligen heter Kisean Anderson, men det är också allt. Jo, en sak till. Efter att ha varit inne på killens Twittersida kan jag konstatera att han gör två saker - en bra och en otroligt enerverande. Det bra är att han verkar svara på väldigt många kommentarer. Han lägger alltså ner lite själ i kontakten med folk - till skillnad från många kändisar som bara skriver och skriver. Åsså det andra. Han skriver bara med stora bokstäver. Otroligt störande efter sådär femtio inlägg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".