1 av 5
2 av 5
3 av 5
4 av 5
5 av 5

Eriks bästa nöje - veckans artist: Mary J Blige

När Mary Jane Blige spelade in en cover på Anita Bakers ”Caught Up in the Rapture” på en karaokemaskin i ett köpcentrum i början av nittiotalet, trodde hon nog inte att det skulle vara början på en strålande musikkarriär med 48 miljoner sålda album. Men det var det

Mary föddes i Bronx 1971 och växte upp i projektområdet Schlobam i New Yorkstadsdelen Yonkers - en del av stan som nog kan beskrivas som rätt ruffig. Mary växte upp med sin ensamstående mamma, som var tvungen att arbeta en hel del för att få allt att gå ihop. Det hände att hon lämnade bort barnen till vuxna under dagarna. Mary har i på senare år berättat att hon vid dessa tillfällen utnyttjades sexuellt. Uppväxten var med andra ord ingen dans på rosor och det enda stället där hon kände sig trygg var kyrkan, har hon berättat.

 

Mister tryggheten men blir upptäckt

Men när kyrkan i kvarteret stängde tappade Mary gnistan och hoppade av skolan. Nu kom alkholen och drogerna in i Marys liv för första gången och istället för att vara i skolan, hängde hon med polarna hemma eller i något av köpcentren. Men inget ont som inte har något gott med sig. Det var just under ett av dessa besök som hon spelade in sig själv i en karaokemaskin, sjungandes Anita Bakers ”Caught Up in the Rapture”. Hennes styvpappa sprang upp med bandet till chefen på Uptown Records som uppenbarligen gillade vad han hörde. Mary kontrakterades som bakgrundssångerska till några lokala stjärnor.

Det här var starten kan man nog säga. Det dröjde inte länge förrän Mary kom i kontakt med en kille som senare har gjort sig rejäl hacka på sitt producentskap - P. Diddy. Fast det hette han såklart inte då. Det här var 1991 och den man som Mary J Blige började spela in låtar med, lärde hon förmodligen känna under namnet Sean ”Puffy” Combs. Resultatet av samarbetet blev albumet ”What’s The 411?”. Omvärlden blev rejält förtjust och många menade att Mary J Bliges röst skapade en brygga mellan r’n’b och hiphop, som ingen annan gjort tidigare.

 

 

Ett destruktivt liv

Marys uppföljare, ”My Life”, producerades även den av Sean Combs men hade ett lite annat sound än debutplattan - rapinslagen var inte lika många. Som namnet antyder handlar skivan om Marys liv och låtarnas sound och texter påverkades av hennes förhållande med pojkvännen K-Ci. De hade ett minst sagt stormigt relation och höll ihop i sex år. Mary har själv sagt att hon under de här åren aldrig hade någon som brydde sig om henne. Att ingen älskade henne eller ens tyckte om henne. Allt handlade om att utnyttja, stoppa pengar i egen ficka och att bli rik på- och använda droger.

 

Gör upp med männen

Men medan Marys privatliv med droger och självhat knappast blev bättre under de kommande åren, gick karriären spikrakt uppåt. Marys roll som den artist som fört samman r’n’b och hiphop hade gjort henne till en riktigt stor stjärna. Men rent musikaliskt rörde hon sig alltmer från hiphopen och mer mot ren r’n’b. 1997 kom hennes tredje skiva, ”Share My World” - en skiva där just r’n’b-soundet var det dominerande. Det här var en omvälvande tid för Mary. Hon bytte skivbolag och avbröt dessutom samarbetet med Sean Combs precis innan skivan skulle spelas in. Hon var väl helt enkelt trött på snubbar. I en intervju har hon sagt att hon utvecklat ett hat mot män. Två år senare kom skivan ”Mary” och nu var ghettoprylen helt försvunnen. Mary satsade helt på stora arrangemang - och stora samarbeten. Eller vad sägs om Elton John, Stevie Wonder och Lauryn Hill?

Men den som kan sin Mary J Blige vet ju att saker och ting så småningom blev bättre på kärleksfronten. År 2000 träffade hon sin nuvarande man, Martin Kendu Isaacs, under en inspelning med Queen Latifa. Enligt Mary själv var Kendu den första man som verkligen brydde sig om henne och ifrågasatte hennes knarkande, drickande och hennes inställning till sig själv. Allt förändrades med honom. Och med det även musiken. Nästa platta kom 2003 och hette No More Drama. Titeln säger väl en del om vad Mary hade bestämt sig för.

 

 

En artist med självförtroende

På senare år har Mary J Blige visat upp en andra sidor av sig själv. Bland annat har hon medverkat i flera filmer, pratat öppet om sitt liv i Oprah och engagerat sig i flera organisationer - bland annat en som arbetar med AIDS-information och en annan som uppmuntrar kvinnor att göra karriär. Allt det här förutom att släppa skivor, då. Och även om mycket naturligtvis kanske handlar om varumärkesuppbyggnad och hela den grejen, så kan måste man väl ha kommit en bit på vägen i att uppskatta sig själv för att kunna uppmuntra andra?

Sen ”No More Drama” har Mary släppt fyra skivor och under åren har hennes position som en av de absolut största på r’n’b-scenen befästs. Under 2009 kommer hennes nionde platta - Technical Diffculty, där bland annat Ne-yo och Eric Hudson har varit med och skrivit låtar. Så gick det för tjejen från Bronx som det definitivt hade kunnat gå rätt kasst för, men som, så här nästan tjugo år senare har sålt över 48 miljoner album.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".