1 av 4
Jasenko Dervisic, Firo Esmer, Hanna Hallin, Sepideh och Samira Ariadad
2 av 4
Tomas Jordan från P3 Nyheter
3 av 4
Ere soft mode?
4 av 4
Foto: Magnus Neideman / Scanpix

Metropol Nu torsdag 7/5 kör Eu-special om rasism och extremism och snackar språk

Det är en månad kvar till EU-valet och fram till dess tänkte vi på Metropol Nu lite då och då kolla in frågor som vi tycker är viktiga. Idag var ämnet extremism, rasism och främlingsfientlighet. Vi pratade med folk som har koll på olika saker och så diskuterade vi allt med panelen, en liten EU-special helt enkelt.

Andreas Malm har inte skrivit koranen. Men han har skrivit en bok om hatet mot muslimer som han tycker finns i Sverige och Europa och som växer sig starkare. Idag pratade vi med honom och han sa att han tycker att det finns en inställning som handlar om att alltid få islam att verka som nåt så dåligt. Samtidigt sa han att man alltid vill få det västerländska att verka som nåt så bra. Han sa också att synen på muslimer har blivit mycket sämre sen efter 9/11.

Tomas Jordan har precis varit i bland annat Slovakien och Tjeckien där han har träffat romer och han berättade att deras situation inte är så bra. Att de utsätts för våld och trakasserier och att de bor i speciella områden där staden inte bryr sig om att fixa nåt.

Efter klockan fem diskuterade vi främlingsfientlighet och rasism med panelen, som idag var Firo, Samira och Hanna.

Vi fick också besök av frilansjournalisten Jasenko Dervisic som säger att svenskan håller på att ta över världen genom att många som pratar ett annat språk blandar in svenska ord och för vidare det till andra. Tex berättade han att han hörde en chilensk kompis mamma använda ordet ”korvo” (korv), som att det vore vilket annat spanskt ord som helst.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".