Metropol Nu onsdag 27/5 om kvinnor som är nazister

Vilka är nassar? Våldsamma hatiska män med rakade skallar, bombarjackor och stålhätta? Ja, det kanske stämmer in på många nazister. Men det finns en hel del kvinnor som är aktiva också.  Idag träffade vi Elin, som gick ut med att hon var nazist när hon var 16 år, men som idag är avhoppad.

Elin blev inte nazist för att hon hade en aktiv pojkvän. Hon kom inte heller från en familj där man hade nazistiska åsikter. För henne handlade det om sökandet efter en gemenskap. Och den fann hon hos sina vänner i rörelsen.

Det var först när hon åkte fast och blev isolerad i häktet som hon började fundera över vad hon egentligen sysslade med. Dessutom kände hon sig sviken av sina vänner i rörelsen. Eftersom SÄPO nu hade koll på henne var det ingen från gruppen som ville ha med henne att göra.

Maria Blomquist har tillsammans med Lisa Bjurwald skrivit boken "God dag kampsyster" som handlar om kvinnorna inom den nazistiska rörelsen. Hon kom också förbi studion idag. Vi undrade varför det var viktigt att skriva en bok om just kvinnorna och hon svarade att det är för att det aldrig skrivits en bok om kvinnor som är nynazister. Hon sa dessutom att samhället sällan tar kvinnornas kamp på allvar och att det kan få massa konsekvenser.

Ikväll smäller det! Champions League-final mellan Barcelona och Manchester United. Dejan tog slut på bläcket i skrivaren när han skrev ut massa statistik om lagen. Vi bad er lyssnare ringa in om hur ni tror matchen kommer gå och fick med oss Barca-Vincent och United-Filip som båda hade bra argument för varför deras lag skulle vinna.

Må bäste lag vinna! Ha en fin kväll!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista