Eriks bästa EU-special - rasismen

Fram till EU-parlamentsvalet anordnar Metropol Nu temasändningar om olika valfrågor. Torsdagen den 7:e maj snackades det om rasismen och främlingsfientligheten inom EU. Hur bra koll har du på vad de olika partierna tycker i den här frågan? Här är en sammanfattning!

 

Moderaterna

Moderaterna anser att man kan arbeta mer effektivt mot diskriminering genom samarbete medlemsstater emellan. Partiet röstade för inrättandet av EU:s särskilda byrå för grundläggande rättigheter, som övervakar att de grundläggande rättigheterna i medlemsstaterna efterlevs vid lagstiftning. Partiet menar också att en utvidgning bidrar till en bättre situation eftersom ett inträde i EU ställer krav på kandidatlandet om att följa konventionen om de mänskliga rättigheterna.

 

Kristdemokraterna

Kristdemokraterna tror att man kan motarbeta rasismen och främlingsfientligheten genom debatt och saklig information. Partiet anser att kampen mot all form av förtryck av minoriteter på europeisk nivå också stärkas, inte minst den växande antisemitismen. Man vill också sätta press på Turkiet i Kurdfrågan. En sak som Kristdemokraterna återkommer till när det gäller diskriminering, är den mot äldre på arbetsmarknaden. Här vill de ha konkreta åtgärder.

 

Centerpartiet

Centerpartiet anser att när förföljelse och registrering av folkgrupper sker i något land har de andra länderna och representanter för EU skyldighet att reagera för att förbättra tillvaron för de enskilda människor som utsätts och att i skarpa ordalag fördöma verksamheten. Centerpartiet tycker också att de länder som bryter mot grundläggande värderingar om demokrati och mänskliga rättigheter vid flyktingmottagande bör bestraffas, till exempel genom uteslutning.

 

Folkpartiet

Folkpartiet tycker att EU:s byrå för grundläggande rättigheter ska få ökade befogenheter att kontrollera hur medlemsländerna följer regler och konventioner om mänskliga rättigheter, och i de fall man upptäcker brister, föreslå sanktioner. Man tar den systematiska kränkningen av den romska minoritetens rättigheter som exempel.

 

Socialdemokraterna

Socialdemokraterna vill stärka arbetet mot diskriminering genom att lagstiftningen mot diskriminering stärks. På så vis menar partiet att man effektivare kan bekämpa diskriminering på grund av kön, ursprung, religion, ålder, funktionshinder och sexuell läggning.

 

Vänsterpartiet

Vänsterpartiet vill motarbeta rasismen och främlingsfientligheten genom massdemonstrationer i Europa och genom att rösta i EU-parlamentet mot alla former av rasism och främlingsfientlighet – något som man upplever är vanligt förekommande.

 

Miljöpartiet

Miljöpartiet tycker att det i första hand är medlemsstaterna som själva ska arbeta mot rasism, men att EU får inte sätta upp hinder för detta. Partiet betonat att diskriminering av personer med funktionshinder måste förbjudas och att homo- och bisexuella och transpersoners rättigheter måste säkerställas i EU. Miljöpartiet menar att en situation där homo- och transfobi går hand i hand med rasism och främlingsfientlighet.

 

Feministiskt initiativ

Feministiskt initiativs fokus ligger på att föra upp genusfrågan på dagordningen. När det gäller diskriminering är partiet främst inne på sådan som har med just kön att göra. Men partiet säger sig också vilja ha obligatorisk utbildning om jämställdhet och antidiskriminering för kommissionsledamöterna, för de högsta tjänstemännen samt inom all managementutbildning för EU- tjänstemän.

 

Junilistan

Junilistan säger sig arbeta mot rasism, främlingsfientlighet och diskriminering genom  att rösta för alla förslag som betonar att alla former av diskriminering är fel och genom att lyfta frågan i lämpliga sammanhang. Dessutom framför partiet sin åsikt att alla människor i samhället behandlas lika, oavsett faktorer såsom ursprung, kön, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder i tal, röstförklaringar och genom att ställa skriftliga frågor till kommissionen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista