Eriks bästa EU-special - den fria rörligheten

Fram till EU-parlamentsvalet anordnar Metropol Nu temasändningar om olika valfrågor. Torsdagen den 14:e maj snackades det om den fria rörligheten inom EU. Hur bra koll har du på vad de olika partierna tycker i den här frågan? Här är en sammanfattning!

 

Moderaterna

Moderaterna gillar idén med att det inte ska finnas några gränser för varor, tjänster, kapital och att människor kan röra sig mellan länder inom unionen. Partiet vill därför utveckla just denna del av EU-samarbetet och ställer sig positiva till Lissabonfördraget. Moderaterna tror också att den ökande konkurrensen som kommer med att man kan jobba i hela EU också gynnar välfärden.

 

Kristdemokraterna

Även Kristdemokraterna gillar den fria rörligheten och partiet är, liksom Moderaterna positiva till Lissabonföredraget. Kristdemokraternas uppfattning är att om man kan göra hela EU till en enhetlig arbetsmarknad för alla medborgare, är att riskerna för arbetslöshet mindre och möjligheterna för företag att kunna rekrytera folk större.

 

Centerpartiet

Också Centerpartiet vill göra det lättare att studera, arbeta och bo i andra EU-länder. Partiet vill arbeta för att det göra det lättare för folk att få koll på vilka rättigheter man har just när det gäller rörligheten inom EU. Man vill också utveckla samarbetet när det gäller rörligheten och är liksom flera andra partiet positiva till Lissabonfördraget.

 

Folkpartiet

Folkpartiet är kanske det parti som pratar mest om utbildning inför EU-valet, när det kommer till den fria rörligheten. Partiet vill ha ett europeiskt studentvisum inom Schengen bör underlätta för icke-europeiska studenter och forskare att komma till Europa. Man vill också införa ett enhetligt system för att kunna jämföra betyg från gymnasier i alla EU-länder bör inrättas. Liksom övriga partier i Alliansen är Folkpartiet för Lissabonfördraget.

 

Socialdemokraterna

Socialdemokraterna gillar visserligen idén med fri rörlighet när det gäller jobb inom EU. Samtidigt är man rädda att en alltför liberal syn på rörligheten kan leda till lönedumpning och att kolektivavtalen hotas. Till exempel om det kommer företag från andra länder till Sverige, där lönerna är lägre och inga avtal finns. Samtidigt säger man ja till Lissabonföredraget.

 

Vänsterpartiet

Liksom Socialdemokraterna gillar Vänsterpartiet EU:s tanke om fri rörlighet när det gäller studier, boende och annat – men tycker att det är viktigt att hålla på de fackliga rättigheterna. Om rörligheten innebär att strejkrätt och annat skärs ner på, eller om miljöfrågor sätts åt sidan, vill man hellre inskränka på rörligheten. Det som skiljer Vänsterpartiet från Socialdemokraterna är att man är skeptiska till Lissabonfördraget.

 

Miljöpartiet

Liksom övriga partiet gillar Miljöpartiet tanken på fri rörlighet för studier. När det kommer till rörligheten som handlar om handel inom EU, är man fokuserad på att låta miljöfrågorna vara drivande. Företag som använder fossila bränseln ska till exempel inte subventioneras. Miljöpartiet säger också nej till Lissabonfördraget och tycker att en folkomröstning kan vara på sin plats.

 

Feministiskt initiativ

Feministiskt initiativ tittar på EU utifrån ett genusperspektiv och fokuserar i sin politik på att arbeta för att människor inom EU ska få lika möjligheter att studera, oavsett om man är man eller kvinna. Man ställer sig positiv till tanken på fri rörlighet när det gäller exempelvis studier, men är lite mer tveksamma till andra delar – exempelvis att en fri rörlighet för handel kan innebära att enskilda länders krav måste sänkas för att inte missgynna marknaden. Partiet är tveksamma till Lissabonfördraget.

 

Junilistan

Junilistan hävdar bestämt att på svenskt territorium ska svenska lagar och regler gälla på arbetsmarknaden. Partiet gillar inte alls att EG-domstolen i Luxemburg kan ändra svenska regler för att den fria rörligheten i EU kräver det. Junilistan ställer sig negativ till Lissabonfördraget, eftersom man överhuvudtaget inte gillar idén med ett mer ingående samarbete inom EU.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista