Metropol Nu måndag 1/6 snackar om tvångsgifte

Idag kom en rapport från Ungdomsstyrelsen som visar att nästan 70 000 unga i Sverige på nåt sätt begränsas när de ska välja partner. Vi träffade vi en kvinna som blev bortgift som 15-åring och som idag ser det som sin kamp att jobba med såna här probelm. Och så kom Ungdomsstyrelsens generaldirektör hit.

När Zübeyde var 15 år gammal åkte hon till Turkiet där hennes föräldrar tvingade henne att välja en man. Hon ville inte gifta sig men kände att hon ändå var tvungen. Det var bara så det skulle vara. Idag berättade hon om sin historia för oss. Och så pratade vi om hennes engagemang på Sharaf Hjältinnor, där hon idag jobbar för att bekämpa hedersförtryck.

Vi undrade vad som egentligen menas med ett arrangerat äktenskap. Per Nilsson sa att det handlar om de fall då en person verkligen inte vill gifta sig men känner sig tvingad. I rapporten som idag lämnats över till regeringen föreslås massa förslag för att lösa det här problemet. Till exempel tycker man det borde vara hårdare lagstiftning och att man ska kriminalisera tvångs- och barnäktenskap. Vi undrade på vilket sätt de här förslagen ska hjälpa.

Om du vill höra någon av intervjuerna igen ska du  (och välja rätt tid och datum, 1/6 17:00-18:00)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista