Metropol Nu måndag 22/6 om Iran, demokrati, sommar och Rålis

Sen presidentvalet i Iran den 12 juni har demonstrationer hållits runt om i landet. Missnöjet är stort mot det man tycker är valfusk och nu har våldet mot demonstranterna blivit värre. Flera personer har dödats och tonen från regimen har skärpts. Vi pratade såklart om det idag.

Förra veckan pratade vi med Payam, en kille från Teheran som själv varit med och protesterat. Han berättade hur det var i Teheran och hur känslan hade förändrats från innan valet när alla var hoppfulla till efter valet när många kände sig lurade.

Vi försökte ringa Payam idag för att se hur han har haft det under veckan. Men efter att Ayatolla Khamenei, Irans högste religiöse ledare höll ett tal i fredags med en rätt hård ton, säger Payam att folk blivit rädda. Han vågade helt enkelt inte vara med och berätta.

Vi fick däremot tag på Maryam Yazdanfar, som sitter i riksdagen för socialdemokraterna. Hon tycker inte att Sverige och andra europeiska länder gjort och sagt tillräckligt mycket i Iran-frågan. Hon är i Strasbourg just nu för att va me och debattera i Europarådet och det som händer i Iran är något hon tänker ta upp. Vi frågade vad hon tycker Sverige borde göra.

Och Rasmus drog ut till Rålis och snackade med lite folk som låg ute i solen. Bland annat kollade han in det här med demokrati, nåt som är självklart för oss, men långt ifrån alla länder har demokratiska styren.