Metropol Nu måndag 6/7 om Kina och skulder

Måndagen är här och medan Rasmus körde sommarlinnet, valde Sepideh sköna varma tröjan.

I Xinjiang-regionen i nordvästra Kina tror man att minst 140 människor ha dödats och att över 800 skadats under kravaller i helgen. Vi ringde upp Hanna Sahlberg som är SR:s korrespondent i Kina, som just nu är i Sverige.

I helgen var det stora demonstrationer som urartade i Xinjiang-regionen. Här bor det muslimska uigurer, som är ett centralasiatiskt turkfolk. De känner sig ofta diskriminerade och tycker att kinesiska myndigheter behandlar dem illa. De anklagar också regeringen för att försöka ta ifrån dem deras religion.

Nu när räntan är så låg är det ju rätt frestande att ta lån. Men rekordmånga personer klarar samtidigt inte av att betala sina skulder och ansöker därför om skuldsanering hos Kronofogden.

Man glömmer helt enkelt bort alla risker som finns. Vi ringde upp Anna-Karin Lindahl på Kronofogden för att få lite tips på hur man ska tänka. Hon sa att det viktigaste man kan göra innan man tar ett lån är att ställa sig frågan om hur ens ekonomi kommer se ut om till exempel två år. Vad gör man om man inte har ett jobb? Kan man betala sina räkningar och skulder då?

Dessutom skickade vi ut Iman till Mariatorget för att träffa ståupp-komikern Tobias Persson som förra året blev utnämnd till årets manlige ståupp-komiker. Till en början var det molnigt och kallt men känslan lättades upp eftersom hans uppdrag var att ta reda på hur en komikers vardag ser ut och vad de ska göra i sommar på Kulturhuset.

han skulle även, med hjälp av Tobias tips, försöka hålla ett eget ståupp-pass på minst en minut. Lyckades han?