1 av 3
Mathie
2 av 3
Troy Jamz och Ametist
3 av 3
I Stämman, Skåne peter som i flera år har kört hiphopradion B-Line, och DN På Stan's klubbredaktör och krönikör Märta Myrstener.

I senaste programmet 9/10

Veckans fokusgäst var killen med kärlek till dynamiska och stora ljud, Troy Jamz. Han har tidigare producerat åt flera svenska artister men började för två år sedan sjunga själv och producera egna låtar. Troy berättae at than lärd sig själv sjunga och att låttexterna ofta kommer till spontant när han ställer sig farmför mickeoch sjunger. Han pratade med Ametist om hur hans bakgrund i Newark i USA och hans erfarenheter med gänget Crips kan ha att göra med att han gillar tyngre och lite hårdare sound. Ametist och Troy pratade också om hans väldiga energi, både i musiken och i hans märkbara ambitiösa natus. Troy berättade att han kommer jobba hårt för att lyckas och att han ville ha bekräftelse för det han gör. Ametist spelade också tre av hans låtar från albumet Skitzo. Lyssna här:

I Stämman tangerades ett ämne som liger väldigt mycket i tide just nu. På flera år har det på kort tid pratats om att hiphopen, som ju är en ung kultur, börjar få sina första lite äldre rappare sart. Artister som De La Soul, Jay-Z och KRS-One börjar ju sakteliga bli äldre. Och idag frågade sig Stämman i form av Märta Myrstener och Skåne Peter (B-Line) hur det kan komma att utveckla hiphopen i dess uttrycksfomer såsom texter och bilder. Hittills har ju hiphopen varit en rätt baktung kultur med unga aktiva, det fantiserades idag friskt om hur äldre rappare kommer att ta kulturen vidare och tillföra något nytt. Det pratades också om vilka svenska resp. utländksa rappare som kommer att vara med längts, och vad som kräv för att hålla i längden. Veckans DJ Al Azif tyckte att attityden och hur artisten ifråga relaterar till sig som artist i arenan spelar stor roll. Attityden bör vara självklar som Jay-Z snarare än bitter som KRS-One, en åsikt som fick igång KRS-One-älskaren Skåne Peter. Lyssna på det intressanta snacket där det sias om hiphopens framtid här: Al Azif gav också veckans The MC Mathie att lite svårare beat att köra på, nämligen Busta Rhymes "Touch It". Lyssna här:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".