Ison & Ametist... en liten del av Ametist.

Metropol Morgon torsdag 15/10

Ison är tillbaka efter svår förkylning, och idag hamnade vi i en diskussion om dödsstraffet.

Vi läste en artikel i DN om dödsstraffet i USA, som ju är en ytterlighet vad gäller straff. Sedan en avrättning misslyckats i Ohio där har man börjat fundera över vad som är rätt och fel, och tydligen har tödet för dödsstraff börjat minska.

Det som fått igång debatten i USA är en dödsdömd fånge vars dödsstraff inte gick att utföra... det inte gick att avrätta honom med den ordninerade dödliga giftinjektionen eftersom man inte hittade en ådra som dög, så efter flera flera försök fick man skjuta upp det i någon vecka och försöka igen.

Just nu väntar 3297 stycken fångar på avrättning i USA. I början på 60 talet kunde olika delstater där själva döma till dödsstraff, nu är det inte så längre utan det sker på nationell nivå. Antal dödsstraff har minskat generellt i USA, men det är framförallt i sydstaterna med Texas och Alabama som det händer mest.

Och USA är inte ensam vadgäller att utfra dödsstraff notoriskt. USA har sällskap av Iran, Saudiarabien, Kina och Pakistan.

Dödsstraff utförs (har utförts) på flera olika sätt, Giftinjektionen, gas, elektriska stolen, hängning.

Idag pratade vi om dödsstraffet och vad lyssnare känner för den. Många hörde av sig och de allra flesta var emot dödsstraff. Dock kunde de flesta skilja på det man förmodligen skulle fantisera om privat om tex. ens barn skulle bli mördad... då är det ju lätt att fantisera om att döda mördaren ifråga. Men det betyder inte att det är en bra sak att ah i samhället.

Lyssnare påpekade att det inte finn några perfekt fungerande system vilket i det här fallet innebär att man förr eller senare tar livet av någon som är oskyldigt dömd.

Andra lyssnare skickade in de här smsen (ett litet urval):

Tja jag är emot dödstraff men jag skulle vilja införa att brottslingen får tillbaka som han/hon har gjort t.ex som engelska kvinnan som fick syra ansiktet så förövaren fick syra i ansiktet som straff.

Om någon i er familj blir brutalt mördad så tror jag att ni önskar livet ur den som gjorde det . Vad har hon eller han för rätt att leva då tycker man

Godmorgon jag tycker det e rätt, tänk om ditt barn eller annan närstående utsätts för ngt riktigt hemskt? Bättre att lagen avrättar istället för att man ska åka in för mord på en sån låg människa. Stryp skiten!Men grejen e den att tänk om personen e oskyldig,knas! Men personligen hade jag velatse han/hon dö!Så langa mig eminem-kill you

Det är lätt att tycka att de människor som gjort inhumana dåd bör dö men för mig spelar det ingen roll om denne är skyldig INGEN har rätten att ta litet av en levande person.

Yo mord e mord jag har flera vänner som blivit mördade minnet av det hos mig inte hatisk utan ödmjuk för livet att ta en mördares liv löser inget

Dödsstraff hör inte hemma i ett civiliserat samhälle. Visst, lås in dem på livstid om det krävs. En stat måste kunna skydda sina medborgare mot mördare o andra våldsverkare. Dödsstraff är ett omodernt o barbariskt fenomen.Vi är bättre än så.

Sätt livstids dömda som man vet är 100% är skyldig på en öde ö och låt dom leva som djur så sparar man pengar och ger dom ett riktigt straff mvhKarim från sthlm

Emot. Om man har dödsstraff så kan det hända att ngn oskyldig blir avrättad. Tekniken utvecklas hela tiden och man hittar nya bevis som pekar påatt ngn dödsdömd egentligen är oskyldig. Är det rätt att offra oskyldiga? Är det rätt att straffa ngn som har dödat med döden? Liv mot liv liksom. Dessutom måste man ta reda på orsaken till att människor mördar för ingen föds ond. Kan mördaren ha varit med om ngt traumatiskt kanske? Jag vet inte men mankan lika gärna sätta dem på ngt program som kan hjälpa dem istället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".