Ametist & Ison undrar

Metropol Morgon tisdag 20/10

Både Svenska Dagbladet och DN har stora uppslag, flera sidor och förstasidor om Sverigedemokraterna Jimmie Åkessons utspel mot muslimer i en debattartikel i Aftonbladet igår. Härinne har du några lyssnares åsikter kring det hela...

I debattartikeln skriver SDs partiledare Jimmie Åkesson att han ser muslimer som det största hotet för Sverige sedan andra världskriget, något som han grundar på en del påståenden som var och en nu avvisas som falska fakta av myndigheter, statistiker, islamforskare och professorer i islamologi i många tidningar, däribland Aftonbladet, DN och SvD.

Vi undrade hur det här kan påverka opinionen kring SD. Avskräcker dom och skapar misstankar gentemot sig, eller får de fler sympatisörer?

Många lyssnare hörde av sig, här är ett litet urval:

- Unga människor med en dålig uppväxt och vänskapskrets som sympatiserar med högerextrema åsikter kommer bli påverkade, men folk som alltid gått efter verklighetsförankrad fakta kommer inte påverkas /Mani

- Det som är skrämmande som du säger är att de nu mkt möjligt kommer att få fler röster runt om i landet, för det sitter för mkt okunskap runt om i landet Sverige. Tänk inte så Stockholm där det finns invandrare med mer förnuft, utan tänk alla lantisar i hela landet där islam fortfarande främlingsfientligt!/Dille.

- Okej analys: det som hänt i europa, att facsister tar plats i parlamenten genom skrämselpropaganda och lögner kommer hända här också. de kan aldrig ses som ett seriöst politiskt alternativ utan måste bekämpas på alla håll och på alla sätt. sd vinner på ökat spelrum. /Ruben.

- Jag tror inte folk som tänkt rösta på sd kommer ändra åsikt för att det här kom fram. Dom som tänkt rösta på sd vet vad det är för partioch vad dom står för. Jag hoppas sd blir vågmästare på samma sätt som mp blev. Men att sd då ser till att få stopp på eller iaf minska invandringen så att vi kanfå bukt med dom problemen vi har med dagens utanförskap.

- Som alltid gäller det att ta reda på fakta och inte svälja vilket skitsnack somhelst från något håll /Tina

- Saken är den att fakta inte är särskilt viktigt för sverigedemokrater, de spelar på räddslor och andra känslor. verkligheten är inte så noga för SD.

- Det som har hänt är nu kommer alla som är faktiskt fientliga, okuniga och rasistiska att rösta för dem. Tyvärr kan man inte blunda för att det finns rasism i Sverige. Många svenskar blundar för det! Vilket land har inte problem med det? Detta är ett faktum att finns annorlunda människor i Sverigeman måste anpassa sig till det. Invandrare bidrar mer än bara kebab och pizzor som SD påstår! Fight the power!

- Va fan spelar det för roll vad man har för religiös åskådning i detta land egentligen? Jag är halvsvensk och katolik och får konstiga blickar först när dom hör katolik. Vänner till mig har konverterat till islam och lever bra liv idag. Jag är glad för dom islam har ju hjälpt dom tillbaka in i samhället. Och till killen som skrev in och nämnde spanien. ta en titt på vad muslimerna i spanien gjorde för byggkonsten under ockuperingen. Ron

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".