1 av 3
Ulmox, Ametist och Faye Medeson bildade Stämman
2 av 3
Doktor Död, veckans Fokusgäst
3 av 3
Veckans The MC Deewone

I programmet 16/10

Fokusgäst var Doktor Död som likt många andra svenska artister gjorde sin första intervju. Doktor död som är en van graffare och målare berättade at thans största inspiration är PstQ. Han är speciellt förtjust i PstQs ordlekar och rim, något som han jobbar väldigt mycket med, och det hörs. Doktor Död är en mycket duktig rappare trots att han inte rappat så länge. Han berättade också om hur det har varit att komma ut som gay inom hiphopvärlden. Doktor Död berättade att det har varit rätt smärtfritt och reaktionerna har varit rätt små. Kan det vara en generationssak? I programmet hördes också tre av hans låtar. Lyssna:

I Stämman blev det Modern musikhistoria. Tillsammans med soulsångerskan Faye Medeson och veteranen DJ Ulmox pratade Ametist om genren som idag är en av de största kommersiella krafterna, nämligen RnB:n. De diskuterade hur genren kom till i början av 90-talet och vilka krafter det var som var i rörelse i dess skapelse. Det handlade i stora drag om att soulens influenser och uttryck kommersialiserades för att tilltala flera. Därmed blev den mndre soul, mer pop och slätades ut i kanterna. På så sätt växte det som vi idag känner till som RnB fram sakteliga. Soulen började under slutet av 80-talet sampla från hiphopen och gå ifrån att vara melodiaserad till beatbaserad. Anledningen till detta tror Stämman är att ju mer en vara sticker ut desto mindre säljer det och ju mer svepande det är, desto mer säljer det. RnB:n har mjölkats ur, kommersialiserats och poppats till tyckte Ulmox. RnBn verkar ha utvecklats till den grad att den blivit rätt likvärdig och lämnar nog nu utrymme för något nytt. Ulmox menade att ett exempel på det är Skwee... Svårt att sammanfatta den här diskussionen egentligen, men lyssna själv:

Veckans Dj var DJ Silence och The MC var Deewone som du kan höra här:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".