Senaste programmet 30/10!

 I dagens program var Rigo fokusgöst. Rigo är en av de som varit med längst inom den svenska hiphopen, redan känd under tidigt 90tal för de mesta känd från gruppen Infinite Mass. Nu gör han sin egen grej och har den egna plattan Bad Man ute. Vi pratade om hur det komer sig att han är så pass hämningslös vad gäller vilken sorts musik han tar sig an och Rigo berättade att han anser att hiphopen skulle må bra av att inte titta till de regler som finns kring vad man får och inte får göra. Han pratade också om hur han tror att hiphopare och andra rappare ser på honom... och vi lyssnade på flera låtar från hans nya platta som är rätt influerat av södra USA och det som är rötterna till rock and roll jazz, blues och gospel... senare kallad rhythm and blues från 1940, 50 och 60-talen. Han fick svara på hur det kommer sig att han gör sådan musik. Rigo berättade också hur han genom åren kunnat lyckas få bra delas med skivbolag och hålla sig aktuell. Lyssna här:

DJ Sleepy var också förbi, hade med sig sin sampler och gjorde del 2 i serien "DJ Sleepy om...". Han gick igenom virveltrummans utveckling och historia inom hiphopmusiken. Väldigt nördigt men ack så rolit. Det här snacket bjöd på måga aha-upplevelser, en hel del usikhistoria och skratt. Ametist och Sleepy pepprade också programmet med massa musik som illustrerade virveltrummans olika eror. Snacket var bland annat inne på att samhällsandan kan speglas i just virveltrummans sound, och att det just är 80-tals/synth/disco/dansmusik snaren som gäller. Samt att dagens ljudideal inom hiphopen är 90-talets eurodisco, alltså det som 70-tals discon var för den tidiga hiphop-generationen! Men bisarrt nog är 90-talets eurodiscon precis det som den tidiga hiphop-generationen försökte att inte låta som. Lyssna här:

Veckans DJ var Previwe som var med på alla diskussioner i programmet och gav veckans The MC kalvin ett så j-la skönt beat! Lyssna här:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista