Veckans artist: Jordin Sparks

Jordin Sparks var bara sjutton år när hon vann American Idol 2007. Men fastän hon var ung hade hon en gedigen musikbakgrund att blicka tillbaka på. Och vägen till framgång gick via kristen musik.


Enligt mamma Jodi, hoppade Jordin över det där med första ordet som liten bebis. Hon sjöng istället. Kan man kanske säga att hon inte bara var Jordins moder, utan även efterhands-kontruktionens? Och naturligtvis var det en religiös sång. Så medan andra föräldrar tolkar "Ghuaeihgaaa!" som barnets första "mamma" (-Älskling, hon pratar!"), tolkade Jordins mamma "Gagagagahhhh!" som "Jesus". Så kan det gå.

Hursomhelst. Jordin föddes i Arizona 1989 och växte upp i en lite speciell miljö. Pappan var då fortfarande aktiv footballspelare och reste mycket - och familjen hängde med. Många förskolor och skolor avverkades innan Sparksarna slog sig ner i Glendale, Arizona. Väl där påbörjade hon sin karriär som fredagsunderhållning. Ännu inte i Idol, utan på familjens stamrestaurang som inför varje helg anordnade barnsång-tävlingar. Jordin sopade mattan med de flesta av barnen.


Musikaler hit och dit

Sången hade varit central i Jordins liv, men det var först i trettonårsåldern som hon började söka sig till scenen för att sjunga. Hon började med Phoenix's Valley Youth Theatre's uppsättning av The Wiz och fortsatte sen med samma teaters version av Askungen. När hon kom upp i high school var hon med i A Christmas Carol.

Och steget från ungdomsmusikal till resten av showbiz är kanske inte så långt när man tänker efter. Att Jordin nu blev sugen på att pröva sin röst inför juryn hos diverse talangjaktsprogram i TV var kanske därför nästa naturliga steg. Som fjortonåring sökte hon till produktioner som Star Search och American Idol Junior, en spinoff på vanliga Idol. Denna gång gick hon inte vidare. Men det var en bra övning.


My Man On Love - Jesus hjälper till

Efter detta uppmärksammades hon av den kristna musiks-cenen. Efter att ha vunnit två Gospel Music Association Academy "upptäcktes" Jordin av en talangscout inriktad på just kristna artister. Genom denna kom hon i kontakt med artisten Michael W. Smith som lät henne följa med som bakgrunds-sångare på julturnéer. Han har senare sagt att han slogs av att hon inte bara sjöng bra för sin ålder - hon sjöng bra för vilken ålder som helst. Nu hoppade hon av skolan för att istället undervisas hemma - allt för att underlätta den musikkarriären.


Bakvägen till American Idol

Man hade ju kunnat tänka sig att Jordin Sparks sjöng juryn av stolarna, tog ett hårt tag om tittarna och vann lätt som en plätt - men sanningen är att hon inte kom vidare första gången hon sökte till American Idol. Sommaren 2007 försökte hon imponera på juryn i Los Angeles, men det var inte förrän efter att ha fått chans att söka igen i Seattle som hon fick guldbiljetten, direkt till programmet i Hollywood. En sån tur. Där höll världen på att bli en Jordin Sparksartist fattigare.

Men sen gick det nog rätt lätt, får man säga. Här kommer världens charmigaste och gulligaste tjej och sjunger omdömet av folk vecka efter vecka. Till på köpet är hon kristen och inte trådsmal. Dessutom var hon mån om att klara av skolan under inspelningstiden. Visst, hon fick en del kritik för att hon skulle vara för gullig, men å andra sidan röstade folk på henne så telefonerna glödde.

Jordin och två andra deltagare i American Idol, Melinda Doolittle och Lakisha Jones, kom snart att kallas för The Diva Trio. Man kan nog gott säga att de ägde programmet till stor del.


Vinner Idol och släpper skivor

Våren 2007 var början på det stora, kan man nog säga. Den glada sångfågeln från Arizona blev Jordin Sparks med hela USA. Miljoner amerikaner följde Jordin och de andra deltagarnas väg till vinstpallen. Den 23:e maj 2007 korades hon så till vinnare av den sjätte upplagan av American Idol. Hon blir den dittills yngsta vinnaren någonsin. Under presskonferensen direkt efter finalen sa Jordin till reportrarna:

"I'm very, very strong willed. This is what I want to do. It's what I've been wanting to do for so long."

Efter American Idol väntade Livet som artist, på riktigt. Alla ville ha sin bit av kakan och Jordin kan man säga, har turnerat och spelat in alltsedan dess. Ett halvår efter Idolvinsten släpptes hennes självbetitlade debutskiva och hon gjorde även en duett med Chris "Krattan" Brown. I våras kom hon ut med sin första singel från skiva nummer två. En större produktion, enligt henne själv. Plattan kom i juni och fick namnet Battlefield. Vem vet, kanske ett uppvaknande. Nu är smekmånaden över. Nu väntar resten av karriären - utan utröstningar, men med många fler medtävlanden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista