Metropol Nu torsdag 5/11 om festhets och samhällsorientering för invandrare

På torsdagarna tycker vi loss. Vi låter helt enkelt åsikterna hagla över radiovågorna. Idag var Samira Ariadad och Firo Esmer i studion och tyckte till om massvaccineringen, civilkurage, festhets men det som väckte flest känslor bland våra gäster i studion och våra lyssnare folkpartiets förslag om samhällsorientering för nya invandrare.

Förslaget går ut på att man vill utbilda folk som kommer hit om lagar, relger och dolda normer i svenska samhället. Intergrationsministern Nyamko Sabuni säger till exempel att man kan skämta om att vi står i kö i Sverige och att vi kommer i tid men det är bra att veta om att det är så.

Här är några av kommentarerna som vi har fått in via mail och SMS.

"Som socionomstuderande har vi haft denna debatt många gånger. Bör nyanlända medborgare får ta del av Svenska lagar och normer? Kanske det! Det kan räknas som preventivt arbete för att undvika exempelvis hedersvåld i Sverige. Vissa kulturer tillåter kvinnoförtryck som vi aldrig skulle skriva under på och självklart måste vi hjälpa alla unga tjejer och killar som lider av detta genom information och utbildning! /Carolina"

"Jag tycker definitivt att det är en bra ide med samhällskunskap. Ett bra exempel är hur sverige fungerar rent politiskt. Ett annat är vart man ska vända sig när man är i behov av tex vård eller utbildning utöver lfi. Frågan är egentligen hur man definierar samhällskunskap i det här sammanhanget."

"Ang. samhällsorienteringskurs för invandrare; självklart så är inte dom svenska normerna dom bästa och rätta, personligen tycker jag oftast till och med tvärt om. Men det är den svenska kulturen som gäller i Sverige! Är syftet att informera och upplysa så är kursen jättebra, men om syftet är att få dig att skämmas för ditt hemlands kultur så är ddet bara skit! Tycker folk borde få bete sig som dom känner är rätt och riktigt så länge dom inte bryter mot svenska lagar eller förolämpar folk. Sen kan det krävas att man känner till svensk kultur för att veta vad svenskarna blir förolämpade av."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista