Ison och bedrägerierna

Metropol Morgon 30/11

Tro inte på något som verkar för bra för att vara sant, är ett av polisens fem tips för att inte bli "lägenhetslurad". Det är vanligt att folk blir blåsta när man betalar in hyra i förskott på lägenheter i Stockholm.

Ett tips från polisen när det gäller lägenhetsbedragare är att vara försiktig med sånt som "verkar FÖR bra". Vi täkte att så är det ju med mycket i livet, kärlek tex.

Vi testar om polises 5 tips mot lägenhetsbedrägeri går att översätta på kärleken vad det gäller att välja partner (då vi under programmet pratade om otrohet). Hur undviker man att träffa en kärlek som bedrar utifrån polisens 5 om lägenhetsbedrägeri.

1. Var väldigt försiktig om det verkar "för" bra. Låter det för bra för att vara sant så är det oftast det. (Går att översätta direkt på en kärlekspartner)

2. Skicka aldrig några pengar i förskott. (Med partner, investera inte din kärlek för tidigt).

3. Ta kontakt med fastighetsägaren på aktuella adressen. (Ta kontakt med föräldrar och syskon, kolla upp personens ursprung.)

4. Åk och titta på lägenheten och se med egna ögon att den finns i verkligheten. (Åk och titta på personen så att den verkligen finns IRL och tex inte bara på nätet).

5. Ta kontakt med hyresvärlden och kontrollera att lägenheten får hyras ut i andra hand om det rör sig om det. (Kolla med gamla ex så att det verkligen är slut).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista