Om beslutsamhet

Målmedveten. Målinriktad. Fokuserad. Beslutsam. Så vill jag vara i allt jag gör.  Och det skulle jag kunna vara. Rent teoretiskt. Jag vet vad jag tycker om. Vet vad jag ogillar. Vet vad jag mår bra av. Vet vad som får mig att gråta. Vet vad jag vill ha. Vet vad jag inte vill ha. Vad jag vill göra. Vem jag vill vara. För mig. För dig. För oss. För världen.

Det finns bara ett problem. Och det är att livet inte går på räls. Inte som ett tåg. Rakt. Säkert. Med lättkalkylerad bränsleförbrukning per km. Avgång beräknad på minuten.

Istället förändras saker. Konstant. Omständigheter. Människor. Situationer. Och vi med dem. Det gör det svårt att vara lika beslutsam i allt jämt. Saker, tillfällen och människor kommer och går. Vi omvärderar. Omkalkylerar. Omprioriterar. Och det som var det viktigaste för oss igår kanske inte är det viktigaste för oss idag.

Mitt liv ser inte alls ut som jag trodde det skulle göra vid det här laget. Vissa saker som jag var säker på att de skulle bli av, har dröjt. Andra saker som jag trodde hade fallit bort, är helt plötsligt en stor del av mitt liv. Så jag omvärderar. Omkalkylerar. Och är beslutsam i det jag är säker på. Resten får dröja. Och det är okej.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".