El hombre del saco/ Mannen med säcken

Mannen med säcken är en påhittad historia. Han beskrivs oftast som en man som vandrar på gatorna eller i mörkret i sökandet efter försvunna barn. Han stoppar barnen i en stor säck till en okänd plats. Själva karaktären är avbildad för att skrämma barn och används som ett argument för att tvinga dem att återvända hem tidigt om man har varit ute och lekt. Det här är en mycket vanlig historia i Chile, kanske även i hela Sydamerika.

När jag var liten måste jag ha hört den här historien om och om igen flera gånger. För än idag snurrar den inne i mitt huvud. Jag var lite gatubarn utav mig när jag vad liten, älskade att vara ute med kompisar och spela fotboll eller annat och jag kommer ihåg väldigt tydligt hur min mamma och mormor varnade alltid mig för "Mannen med säcken". Självklart trodde man på det som liten att jag kommer ihåg när jag och några vänner var ute i skogen och lekte, ser vi en man som går runt med en säck hängande bakom ryggen. Vi sprang nästa livrädda ur skogen och sen vidare hem.

Och anledningen till att jag skriver om det här på bloggen är för att jag drömde om "Mannen med säcken" och det gör jag ibland då och då. Till och med när jag ute med Lola väldigt sent och vi befinner oss på ett ställe där det är mörkt och inga andra individer finns där så blir jag lite oroligt och kan inte sluta tänka på att det kanske finns en man med en säck som väntar på mig. Men jag kanske ska sluta oroa mig för jag tror inte det finns en säck i min storlek eller en man som orkar bära runt mig. Vi får hoppas på det illafall.

Juan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".