Måndag 15 Februari och Tisdag 16 Februari

I förra veckan (p g a tekniska problem så kunde jag inte lägga upp det här då) så hade jag det relativt närliggande England som "Dagens Resmål".Och vi reste som vanligt inte bara genom rum utan även genom tid så vi färdades tillbaka till det tidiga åttiotalets England präglat av rasmotsättningar och ett hårt politiskt klimat.

Just under dessa år så var det två ,på pappret väldigt olika musikrörelser som sammanflätades-punkrörelsen och reggaescenen. Båda hade en gemensam rebellisk filosofi och delade utanförskapet med varandra. På punk-klubbar runtom i England festade mohikanfrillor och dreadlocks sida vid sida till en mix av tung dub-reggae och stenhård käng-punk och åtskilliga stora punk-band hade reggae-band som öppningsakter när dom turnerade.

Ett band som växte fram ur den här scenen var Steel Pulse, som numera räknas som ett av Englands största och viktigaste Reggae-band. Steel Pulse både influerade och influerades av punk-scenen och spelade bl a förband till The Clash. Här är låten som jag spelade i programmet: "Chant A Psalm" med Steel Pulse från 1981. Lyssna och njut!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista