1 av 11
2 av 11
3 av 11
4 av 11
5 av 11
6 av 11
7 av 11
8 av 11
9 av 11
10 av 11
11 av 11

I programmet 19/2!

Känner du till budskapet i Carlitos nya platta Guldburen? Visste du att Ludacris anordnat booty-shaking-tävlingar i kampen om jämnställdhet? Och att Obama inte vill veta av honom? Visste du att Ken Ring har en grej för fåglar? Visste du att Big Fred har burit Vanessa Falk under armen? Känner du till svenska hiphoppinjonärerna Timebomb? Känner du till historien om herren som utgett sig för att vara manager åt Music Soulchild? Har du någon aning om vad som hände med Leila K? In här för att få veta allt detta!

Veckans Fokusgäst var Carlito, nu aktuell med plattan Guldburen. Han berättade om på vilket sätt konceptalbumet Guldburen bygger på hans egna erfarenheter som icke-svensk och om att det är lätt att känna sig som mindre värd som människa här i Sverige. Dessutom funderade Carlito vad det är som gör att Ayla-kollektivet, som också gett oss STOR och Mohammed Ali, kan leverera så pass bra rappare och musik, och Carlito gav oss en inblick i en Ayla-medlems vardag. Slutligen kom STOR till micken och sa några ord han med.

I stämman satt Vanessa Falk och DJ Akilles. Vi satte Vanessa Falk på kartan, det visade sig att hon är svensk hiphops kärleksbarn. En av de få som Big Fred burit under armen. Hennes far Christian Falk, tidigare basist i Imperiet, har producerat låtar åt hiphoppijonjär-gruppen Timebomb, ett kollektiv som var aktiva under tidigt 90tal var kärna bestod av Rock Ski, Gordon Cyrus och Falcon, men även ADL och SwingFly. Vi lyssnade på Timebombs låtar idag.

Vi snackade om Leila Ks karriär och nedgång, men också om Ludacris som under senare år fått massa kritik för det sätt han omtalar kvinnor i sina texter. Men Luda vill ändra på sin image. Hans kommande släpp är en temaplatta tillägnat jämställhet. Men nyligen arrangerade Luda en releasefest för singeln "How Low" i Miami, och då hade han en bootychaking-tävling. Vi frågade oss om det här att funka? Och så delade vi med oss av Ken Ring-historier. Historierna handlade bland annat om Kens idé till webbcommunity och hans grej för fåglar.

Veckans Kyss gick till "Vår Värld" med Byn Clicken, och veckans The MC var Rhymatic som rappade på Gotländska om barnvagnar som vapen.

Lyssna här!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista