1 av 5
2 av 5
3 av 5
4 av 5
5 av 5

Ceviche!

Jag skulle ju slänga upp receptet på ceviche och också dokumentera det hela. Det blev en del bilder så vi får se hur det blir! Men iaf, när jag lagar mat så håller jag inte på med mått eller dylikt. Allt går på känsla och jag brukar höfta ganska mycket. Det som dock är väldigt viktigt med ceviche är att man har mycket lime i. Hellre för mycket lime än för lite. Och ha absolut inte citron, för citronen är sötare i smaken och det blir då helt fel.

Lucia

Ingredienser:

- Fisk. De flesta vita fiskarna går bra. Vi brukar använda färsk torsk, men om du inte hittar färsk fisk så går frusen, upptinad fisk också bra. Men man ska helst ha färsk fisk.

- Lime. Tio st lime på ett kilo fisk.

- Selleri

- Chilli

- Rödlök

- Koriander

- Salt

Tillbehör:

- Rostad majs. Inte majs på burk utan korn stora torkade korn som man rostar, om man nu kan hitta det. Kan vara lite knivigt att hitta.

- Sötpotatis eller kassava. Om du inte lyckas få tag på någon utav dessa så kan du ta vanlig kokt potatis.

Börja med att tärna fisken, i ganska stora tärningar om kanske 2 cm eller lite större och börja pressa limen. När du pressat limen så häller du över den på fisken tillsammans med lite salt. Låt nu fisken stå och gosa ihop sig med limen och marineras i någon/några timmar.

Börja koka sötpotatis/kassava/potatis. Notera att sötpotatis blir klar väldigt mycket snabbare än potatis och håll därför ett öga på den, du vill inte att sötpotatisen ska bli alldeles mosig och grötig. Kassava däremot är ganska hård och man kan tro att det tar längre tid än potatis men den blir också klar snabbare än potatis. Skär upp chillin och ta bort kärnorna. Om du vill ha kärnorna så går det också bra men tänk på att det blir väldigt starkt då. Vi brukar ha den gula chillin som nu ser på bilden som heter Mirasol men den finns tyvärr inte här i Sverige så en good old fashioned Habanero funkar bra. Man kan hacka den litet och ha ner den i cevichen men min mamma brukar ta c:a 3 matskedar lime, lite salt och mixa den tillsammans chillin.

När du har gjort det hackar du selleri och rödlök i tunna skivor och skölj av koriandern och hacka den ganska grovt. Mitt råd till när det gäller koriander är att om ni kan undvika det så köp inte koriander i kruka, den är ganska smak och doftlös. Om ni har någon liten invandrar affär så har de med all säkerhet koriander som de säljer i knippen, köp där istället. Mycket mer doft, mycket mer smak och mycket mer valuta för pengarna. Häll över sellerin, rödlök, koriander och chillimarinaden i fisk- och limeskålen och låt dom nu gosa ihop sig en stund. Om du har majs eller har hittat torkade majskorn rostade dom i en torr stekpanna, när de är gyllenbruna och ta bort de från plattan och häll en liten slurk olja i. Servera cevichen på ett fat och ha kvar marinaden. Den är vid detta laget vit och vi kallar den för Leche de Tigre (Tigermjölk), denna marinad är en suverän baksmälle medicin. Dagen efter nyår går de flesta peruanerna ut och käkar ceviche och dricker en shot Leche de Tigre, yummie! Nåja, servera cevichen tillsammans med sötpotatis/kassava/potatis och rostad majs.

Drick gärna Inca Cola till, det är stört på omöjligt att hitta det här i Sverige, förutom i Hötorgshallen. Om du inte hittar den läsken drick ÖL. Öl är cevichens bästa vän. Pappa rekomenderar ett ljust öl. Inte jätteljust, men ljust öl ska det vara. Och glöm inte att njuta av maten. Det är nästan det viktigaste, njut av maten och ät den med gott sällskap!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista