1 av 3
2 av 3
3 av 3

Göta landsväg

Äntligen fredag. Idag är jag hemma från jobbet då jag ej mådde bra imorse. Det bubblar lite i magen men det verkar gå över snart, hoppas vi på. Men har man en vovve hemma så måste man ut illafall. En sak som är bra med Alby är att vi har mycket natur.

Visste ni att vi har en del av det gamla Göta landsvägen? Lola älskar att springa loss där. För som inte vet så var Göta Landsväg en medeltida väg som gick från Stockholm genom Södertörn mot Götaland. Helt otroligt att Alby har en sådant väg eller? På den vägen hittar man även två stora ekar som är markerade som Natur Minne, otroligt gamla ekar.

I slutet av den lilla sträckan som vi har i Alby så kan man även hitta Albykistan. Det är en hällkista från stenåldern som är mycket ovanlig i Mälarlandskapen. Det finns endast sju kända hällkistor i Stockholms län. Albykistan har daterats till ungefär år 1800 f Kr.

Jag säger bara att har du tid över och vill komma över till Alby då tipsar jag verkligen om Göta landsvägen. Har du hund så kommer du njuta av den ännu mer!

juan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".