Yahya Yazar

Idag på väg till jobbet träffade jag Yahya. Vad tiden har gått fort nu. Han var min rektor i Albyskolan men nu sitter han i skolledningen för Kvarnshagskolan. Det inte direkt igår jag såg han sist. Det måste nog vara år 2003 sist vi sågs. Men han stannade till och pekade på mig och frågade väldigt fundersamt; "Är det du Juan?" Jag fick en jätte hård kram från honom och han var så glad.

Jag tycker Yahya är lite annorlunda som rektor. Han ville alltid umgås extra mer med eleverna. Man får den här bilden att rektorn blir nästan som "Kung" i skolorna. Ingen vågar knapp ta ett ord med en rektor i dagens skolor. Fast med Yahya var det inte så. Med han kunde man prata när som helst och han ville helst också prata med oss elever. Ett minne var när han alltid blev sur när man sa fula ord. Han ville att dessa ord aldrig skulle förekomma i vårt ordförråd. Han tog tag i en av mina arbetskamrater och tittade rakt framför ansiktet; "Varje gång en elev sa ett fult ord så skulle man gnugga hans mun med stark chili" Så gjorde man i turkiska skolor enligt honom och han ville att det skulle vara så i vår skola också. Det hade hjälpt kanske tycker jag, för mig illa fall.

Juan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".