Kriminalvården

Igår var jag hos Södertörn polisen för att förnya passet och ID. Eftersom jag gifte mig förra året så har jag även tagit över Yohannas efternamn Mella. Brevid Södertörnspolis huset så hittar man Södertörns Kriminalvårdsanstalten. Jag ryser varje gång jag kommer i närheten av det. Inte av rädsla utan av glädje. Allt började med Tony Olsson är en svensk medborgare som sedan år 2000 avtjänar livstids fängelse för polismorden i Malexander. Han sitter omväxlande i bunkern på Hall och Kumla. Tony Olsson rymde från Hallanstalten år 2004 tillsammans med tre andra intagna. Jag blev direkt inget fan av Tony Olsson men mitt intresse för kriminalvården och dess intagna blev större. Under gymnasietiden fortsatte mina studier kring kriminalvården och jag började fundera ännu mer varför vi behandlar dessa människor som Tony Olsson nästan som om de borde inga människor längre.

Under hela gymnasietiden var jag besatt av kriminalvården och dess arbete. Alla min skolarbete handlade om kriminalvården och mitt projektarbete var totalt fokuserad inom kriminalvården. Jag fick igenom det som många inte har lyckats med och det är att besöka ett anstalt. Jag fick träffa några fångar och glädjen var stor. Jag rådgjorde med Kriminal vårdinspektören om vad som är bäst att studera till efter gymnasiet och till svar fick jag Sociologi. Sociologi blev det på SU direkt efter gymnasiet. Målet är att fortsätta vidare med det men jag måste även vara 25 år för att komma vidare in till kriminalvården. Så därför får det vänta en stund till men målet finns där.

Min avsikt är idag att avliva myten om att vi har en human kriminalvård i Sverige. Jag vill få fram om hur nedbrytande och människofi entlig miljon är på landets största fängelser. Är det verkligen hårdare tag på våra fängelser? Det är det redan, det är därför vi har idag upplopp och det var även det som var orsaken till rymningen under 2004 där Tony Olsson var inblandad. Dessa människor behöver vår hjälp och jag vill vara med och hjälpa till. Jag vill vara inblandad och minska återfallen inom kriminalvården. Jag skulle kunna skriva en hel bok om det här. Många som känner mig vet hur mycket jag brinner för ämnet. Oftast är alla intagna på "återbesök" i anstalten. Vart ligger felet? Hos staten? Hos dom anställda? Hos den kriminella? I vår samhälle? Men nog om det.

Ha en bra söndag!

Juan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".