Vad är påsk för dig?

Jag är inte den typen som tycker om påsk eller att pynta. Jag menar man kan väl inte pynta. för att alla andra gör det och sen ska man väl tro på det man pyntar. Men påsken för mig är precis som mycket annat, en kommersiell dag så att några ska vinna på det. Brukar vi säga "Åh vad jag längtar till påsk?"

Men varför älskar vi påsken?

Förr kunde man se flickor utklädda till häxor och tigga sig fram godis. Idag ser vi pojkar utklädda till Batman eller Harry Potter? Vi älskar påsken inte för att vi vet vad vi ska laga för mat. Eller är det nu vi ska ta oss till kyrkan? För skärtorsdagen är nämligen en poppis dag att besöka kyrkan på. Men fortfarande, folk glömmer att i grund och botten så handlar påsken som en kyrklig högtid. Under många år var påsken en mörk och dyster tid. Men idag är långfredagen en vanlig helgdag. Själva traditionen med påskhäxorna har ju blivit helt förändrade. Flickorna har nu blivit prinsessor och vilken är den rätta dagen att knacka på dörren?

Från skärtorsdagen till påskdagens morgon, under den tiden låg Jesus i graven. Vi måste väl sörja kanske? Vi lever med helger precis som vi lever med toalett hemma. De ska finnas där till oss och sen hur vi firar spelar ingen roll. Vi vet knapp vad vi firar och vi kämpar inte ens för att fråga efter ursprunget. Du äter din påskägg, skaffar lite kyckligarna hemma och fixar det gult i inredningen. Men hur många vet att ägget symboliserar livets ursprung? Men ska vi äta kött under påskhelgen? Jesus framställs som ett offerlamm och det kan det kännas lite osmaskligt att äta kött då. "Jesus räknas lite som kött"? För i katolska länder ska man äta fisk under påsk och inget kött.

Så har påsken verkligen blivit för kommersiell? Vi har som tur inga påskpresenter illa fall. Nä, men jag blev sugen på Påskmust nu.

Min slutsats lyder så här;

Vi firar inte påsk eller Jesu död. Det är ledigheten som gör påsken till en så älskad högtid! Vi vill vara lediga och inget annat.

Juan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".