Var hör jag hemma?

Igår när jag kom hem blev jag överraskad för jag fick en inbjudan till att fira Nationaldagen. Ett evenemang som anordnas av Botkyrka Kommun i Tumba Gymnasium. Jag ska nämligen delta i en ceremoni för att fira mitt svenska medborgarskap. Jag valde att bli svensk medborgare nämligen förra året, innan det var jag bara chilensk medborgare. Jag vet att man kan ha dubbla medborgarskap men jag har avsagt mig från mitt chilenska medborgarskap nu pågrund av personliga skäl.

Det kanske är inte många som vet men Sverige har en ny svensk tradition som har vuxit fram sedan början av 1990-talet. På Sveriges nationaldag har många kommuner valt att hålla en ceremoni för att hedra de kommuninvånare som blivit nya medborgare under året. Många som blir svenska medborgare i efterhand precis som mig kommer efter en tid av eftertanke "Var hör jag hemma?" Det är frågan alla ställer sig säkert när man väljer att ha ett medborgarskap. Migrationsverket gör det administrativa processen. Ansökan grankas och prövas och efter en tid kommer beskedet per post. Hur mitt besked såg ut var det ett papper med personnummer och namn samt underskrift som bekräftar mitt svenska medborgarskap. Inte en enda hälsning fick man. Jag hade blivit glad om det hade stått "Tack för att du valde att bli Svensk medborgare". Det är just av den här anledningen som den 6 juni kommer man att välkomna alla nya medborgare där även ingår jag. Jag kommer nämligen få även ett diplom och en minnesgåva och talesmän för samhället kommer att säga välkommen till mig så att det hörs vitt och brett.

Jag tycker det är spännande och roligt att Botkyrka Kommun anordnar en välkomstceremoni. Jag känner mig verkligen hedrad och integrerad. Var hör jag hemma? Jag hör hemma i Sverige. Jag är inte född i Sverige men jag kom hit när jag väldigt liten. Växte upp som sagt i det här landet men föddes i Chile. Jag är stolt att ha chilenska rötter. Fin kultur som lever starkt inom mig men jag känner att jag hör till Sverige. Det är här min framtid finns. Jag fick direkt inte välja vilket land jag skulle växa i men jag är stolt och glad över att leva i Sverige. Det går inte missa att jag är chilenare i rötterna men varje gång jag är utomlands och så får man frågan "Vart kommer du ifrån?" så svarar jag stolt Sverige. Min fråga till er är nu: Var hör du hemma?

Juan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista