"Att förlora är på ett lustigt sätt att vinna"

Att gå barfota över ett schackrutigt köksgolv var så nära som Samanda hade kommit schack spelandets ädla konst innan veckans utmaning.

"-Radon, sa hon och sträckte fram handen, jag hälsade tillbaka. Vi befann oss i ett undangömt utrymme på Kulturhuset avsett för schackspel. 

Tre minuter tidigare hade hon kallat på mig med sitt pekfinger. Hennes namn var Vita Radon. Schackspelandet var något hon ägnat sig åt sen tonnåren, även om spelandet intensifierats sen 1988 då hennes make gick bort.

Radon sa hon, som giftet. Jag började svettas. Vid den här tidpunkten hade jag ingen aning om att Vita Radon var en erfaren schackspelare med många tunga titlar och tävlingar fast etsade i hennes flinka schackfingar, det skulle jag få reda på långt senare."

Så här skulle en novell om Samanda och hennes schack utmaning börja. Hur slutade det hela då? Jo, Samanda fick lära sig om både livet och om schack. En förlust är ett steg närmare en vinst konstaterade studion efter att Samandas 5 coacher (De 5 a na) Droppat följande citat:

"Det är ju trots allt vad lärande är; det handlar inte om ifall vi förlorar partiet, utan hur vi förlorar och hur vi förändras på grund av förlusten, vad vi får med oss av den, som vi inte hade tidigare, och som kan tillämpas på andra partier. Att förlora är på ett lustigt sätt att vinna."

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista