1 av 2
Foto:Scanpix
2 av 2
Per Hellqvist i Metropol 93,8

Better safe than sorry

3 av 4 svenskar som har en "smartphone" struntar i att skydda sina mobiler. Metropol Nu träffade säkerhetsexperten Per Hellqvist som gav oss   Dessutom kom arkitekten Sara Göransson och berättade om hur hon och hennes kollega vill bygga bort segregationen i Stockholm.

Håll i din telefon. Oerhört många mobiler försvinner genom stöld eller förlust. I och med det allt du sparat på den. I värsta fall hamnar bilderna på nätet.

Lösenordsskydda din smartphone. I och med detta så blir det svårare för tjuvar att komma åt det du har på den. I bästa fall raderas allt innehåll och den skickas vidare till försäljning

Ta backup. Precis som du tar backup på din dator så bör du ta backup på mobilen. Blir du av med enheten blir det enklare att komma igång igen. För vem har väl memorerat alla nummer?

Tänk på vad du har. Begränsa det känsliga du har på datorn. Lämna inte känslig information som t ex pin- eller portkoder, lösenord eller liknande i mobilen längre än absolut nödvändigt.

Kryptera. Är allt, inklusive minneskorten, krypterat så spelar det ingen roll om de stjäls eller tappas bort. Idag finns en uppsjö krypteringsprodukter, men välj en från ett känt märke så slipper du överraskningar. Det är viktigt att krypteringsprodukten håller en bra kvalitet. Idag är det så enkelt att kryptera att det egentligen inte finns någon anledning att inte göra det.

Skydda mot elakt. Idag finns det skyddsprogram som specifikt skyddar enheten mot elak kod skrivna för smartphones. Det finns inte många virus och trojaner, men det är onödigt att drabbas. Dessutom är din mobiltelefon nåbar via Internet precis som vilken dator som helst idag så en brandvägg kan vara på sin plats. Idag finns det säkerhetspaket som innehåller de viktigaste säkerhetsfunktionerna.

Använd säker överföring. Precis som när du använder din laptop så bör du tänka på vilka nätverk du kopplar upp dig emot. Tänk på att den som tillhandahåller nätverket kan se allt du skickar och tar emot. Så koppla inte upp dig mot det där nätverket som heter "Free Internet Access" bara för att det går.

Stäng av Bluetooth och trådlöst om du inte använder dem. För precis som de är en kommunikationsväg ut från enheten så är de även en väg in.

Surfa på samma försiktiga sätt från din smartphone som från din vanliga dator.

Akta dig för pirater. Precis som i program för datorer brukar elakingar gömma trojaner och annat elakt i piratkopierade program för smartphones. Bespara dig besväret och köp dina program istället.

Har du en iPhone så fundera igen på om du verkligen behöver köra en jailbreak. Om du gör det så tar du bort den inbyggda säkerhet som finns. Du öppnar visserligen upp telefonen mot en massa nya appar, men inte alla är snälla.

Installera inte urskiljningslöst alla appar och program du hittar, utan välj med omsorg. Titta på vem som är tillverkare, var den kommer ifrån och titta speciellt noga på licenstexten. Där kan det stå viktiga saker, t ex om man godkänner att tillverkaren får ta del av information om dig och sälja vidare till andra.

Undvik appar och program som skvallrar för omvärlden var du befinner dig. Det gör det onödigt lätt för elakingar att hålla koll på dig, och när det är tomt hemma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".