Första gruvarbetaren/ Primer Minero

Jag har varit uppe nästan hela natten och nu sitter jag på tåget på väg till jobbet. En stort leende på mina läppar och det känns som tårarna vill komma fram igen. Vill komma fram igen? Jo för klockan 5 på morgonen fick jag se hur Chile födde en människa från jorden med hjälp av kärlek, mod och styrka. Jag pratar självklart om våra gruvarbetare. Att se honom komma upp från underjorden, att krama sin son, att 2000 journalister trängs vid ett staket och att se hela Chilenska folket skrika av glädje och gråta.. Det mina vänner, fick mig att gråta! Känner jag dessa 33 gruvarbetare? Nej! Är vi släkt med varandra? Ja! Hur? Vi är människor allihopa. Vi är ett folk. Vi är levande varelser som ställer upp för varandra i nöd. Vi finns där. Först fick vi en stor katastrof som var jordbävningen och nu det här men vi klarar av det. Varför? För vi håller ihop och bryr oss om våra egna.

Idag blir det en bra dag för mig och många andra som har följt nyheten. Idag har Chile skrivit historia! Idag har vi visat världen att vill man så kan man.

Här får ni se ett litet klipp som jag spelade in i direktsändning när den första gruvarbetaren kommer upp.

Juan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".