1 av 4
Mattias Svensson: "Släpp alkoholen fri"
2 av 4
3 av 4
I väskan har Cornelia allt hon behöver för en konsert. Foto: SR
4 av 4

Tunnelbaneturné och attack på systemet

4:54 min

Idag träffade vi electronica-artisten Cornelia som just nu gör en Stockholms-turné. I Tunnelbanan. Hon är trött på att jaga spelningar och ville utmana sig själv, så nu kör hon låtar från sina tre album på perronger i stan. Med risk för att bli bortkörd, men med möten med underbara människor som belöning.

Dessutom tog upp vi upp frågan om vi ska ha kvar Systembolaget som vi har idag eller om det borde vara fritt fram att köpa vin och sprit i vilken mataffär som helst.

Vi fick höra varför vi i Sverige har systemet: enligt forskning minskar det alkoholens kostnader. Färre skadas och blir sjuka om det är svårare att få tag på alkohol. Men alla gillar inte det statliga alkoholmonopolet. Mattias Svensson på liberala magasinet Neo tycker att vuxna människor borde få köpa sprit när, hur och var dom vill. Det är upp till var och en att klara av att hantera alkohol.

Vi fick också massor av kommentarer från er lyssnare:

"I många länder kan man köpa alkohol i vanliga matbutiker. Alkoholvanan beror på människan inte avståndet till närmaste systembolag. Om en person har bestämt sig för att dricka kan han göra det oavsett var alkoholen finns. Jag tycker det är bra om man kunde köpa tex. vin i matbutiken eftersom matbutikerna har öppet längre och oftare än systembolaget, alla hinner inte köpa sin dricka under systembolagets öppettider. Jag jobbar 8-19 varje vardag och 8-17 lördag. Vad gör man då? De flesta i Sverige är skärpta och medvetna om sina alkoholvanor! // Elo"

"systemet ska vara kvar, tror utbud och sortimentet kommer holkas ur och missbruk öka pga langning. Mvh Henke"

"vi borde lära oss av vårt grannland Danmark. Sälj sprit lite överallt te.x på Ica eller nått liknande."

"Låt livsmedelsbutiker sälja up till 4.7% som i Finland. Det är fan sämre för svenskarnas hälsa att folk försöker supa sig fulla på 3.5% och därför trycka i sig 12st för att bli fulla och därmed få i sig enormt mycket kalorier som man blir fet av! //Jesper, jim carrey sollentuna"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista