Är jag redo?

Jag kommer snart att bli pappa! Jag satt och tänkte lite och pratade med mig själv och jag insåg att jag har inte många månader kvar nu och jag kommer snart vara på kliniken och se min fru mata min dotter.

Är jag redo? Ett ögonblick trodde jag det, men egentligen har jag ingen aning vad som väntar mig. I slutändan allt gå säkert bra när flickan kommer ut till världen. Så här har jag sagt det nu under en tid: Mynten ramlade på vägen när vi gick till ultraljudsundersökning och faktiskt se att det var ett liv i min frus mage. Mynten är på vägen men har nu ramlat lite längre och jag ser min frus mage som växer och växer. Men myntens väg är inte över än. Den kommer falla lite mer och den har fallit klart när Laura Mella är min famn.

Hur ändrar det här mitt liv? För varje dag som går mer och mer tror jag att mitt liv kommer att förändras, våra liv kommer att förändras. Högsta prioritet kommer inte att mig själv längre, min fru eller hund. Det kommer förmodligen bli en del mer krydda i våra liv och jag kommer inte att fastna hemma bara för att vi har en dotter. Jag har sett många exempel i livet där föräldrarna är fullständigt isolerade på grund av föräldraskap. Naturligtvis barn påverka våra möjligheter att göra vissa saker men att vara en bra pappa ska man även njuta av livet, umgås med vänner i den lilla fritid och försöka ha ett roligt liv.

Helt galet men underbart! Ibland är jag övertygad om att allt kommer bli bra men andra gånger är jag säker på allting kommer att gå fel. Men sen inser jag att livet verkligen har lärt mig mycket och det här samhället fyller mig med information som hjälper mig framåt. Många män har varit utan hjälp och har gjort ett mycket bra jobb, vem säger att jag inte kan?

Självklart kommer det inte att bli en väg med endast rosor. Jag och min fru är väldigt mycket överens om allt. Av det barndomen jag hade vet jag vilka misstag jag ska undvika. I mitt lilla liv tills nu har jag träffat många ungdomar som inte har klarat sig bra och i nästan alla fall är det för att föräldrarna inte har varit där eller reglerna har inte varit tydliga.

Vi måste inse att de flesta män inte vill upprepa de misstag som våra föräldrar gjorde. Det är inte heller så lätt att räkna upp de bra saker de gjorde, men vi har det med oss i livets resväska, utan att tänka på det. Kanske gjorde mina föräldrar gjorde ett bra jobb i allmänhet med mig och jag känner dig redo att "ta ansvar" som pappa. Inte så säker kan man vara men jag litar på mig själv och ser mig själv som den bästa pappan i världen redan nu.

Juan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".