Jag tycker inte om Jul!

Nu börjar fönstrerna lysa av färger i nattens mörker samtidigt som ni hör säkert små klockor ringa (eller är det bara en tiggares små pengar så klingar i handen?). Santa Claus, Jultomen, Tomten, kalla honom vad ni vill men han bestämmer sig tydligen för att lämna sitt hem varje år (vilket håller på att smälta bort pågrund av vi människor har förstört miljön) för att gå in genom en skorsten för att sedan ge oss leksaker som är tillverkade av kineser eller tomtenissar, eller vem det än är bara att skiterna är dåliga och räcker inte så länge.

Ok, det är här är fullt av motsägelser, men:

Varför spenderar folk så mycket pengar till Jul och blir extremt fattiga i januari?

Varför heter han Jultomte när han är bara en ful gubbe?

Varför skrattar han så mycket? HOHOHOHOHO. Vad är det som är så rolig? Är det mig han skrattar åt? Jag visste nog det.

Hur kommer han ens in genom skorstenen? Kom igen, om vi ens hade haft en här hemma så hade tjockisen inte ens fått plats. Jag lovar att han sitter endast och läser mail om dagarna om vad barn vill ha.. Vissa föräldrar säger till sina barn när man inte har skorsten att han kommer in genom fönstret, eller balkongen eller genom elementtuben..? Vi säger vad som helst men aldrig sanningen att han verkligen kommer in genom Tvn.

Hur kommer det sig att varje år vid den här tiden att en amerikansk film kämpar så otroligt mycket för att få barn att tro på tomten. Kom igen, alla barn är inte dumma. Alltså den här röda gubben ledder överlägset över alla andra "presentsnubbar" som finns i världen. Se bara på The Three Magic Kings som man firar i Spanien. Vem kan med enkelhet klä ut sig till dessa? Vi behöver för fan tre kameler och en stor jävla stall. När det är jul så räcker det med att sätta en stjärna så var det klart. Tomten ledder!

En sak jag inte förstår, är hur vi alla, ateister, agnostiker, troende och andra typer, att vi alla går med bestämda steg till det kapitalistiska templet (ni förstår Br Leksaker, Stormarknader, Åhlens.. m.m) för att få gjort vår julkonsumistist ritual, där vi nästan "offrar" för att betala extra om det behövs för att sedan leva i knip och vissa med ångest under hela januari månaden. Enkelt förklarad, ni fattar poängen men jag tycker inte om Jul. Om jag firar det idag är det för respekt för mina nära och kära som firar. Jag börjar däremot tro att Jultomen inte finns, att han egentligen är sonen till en stackars extra arbetande telemarketing ung flicka som säljer kvällstid för CocaCola..

Juan

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista