Hur påverkar ditt namn ditt liv?

4:00 min

Idag fick vi reda på att de hetaste namnen i Sverige under 2010 var: Maja, Alice, Julia, Oscar, William och Lucas. Vi snackade om att det inte är lätt att namnge sina barn särskilt när man tänker på hur mycket våra namn faktiskt påverkar våra liv. Farzad, Sirje och Bilal berättade om sina egna erfarenheter.

Vi fick även in en del SMS och mail från våra lyssnare som skrev om hur mycket deras namn har påverkat deras liv.

"Halloj,jag heter Noche,vilket betyder natt,och alla som träffar mig första gången frågar jämt om jag vet att det betyder natt på spanska. Det blir ganska uttjatat,speciellt när ja jobbade inom service och använde namnskylt,då var det alltid någon som påpekade det. Men jag har även fått positiv respons,många tycker att det är ett fint namn(och ovanligt)."

"Mitt namn kan man påstå har påverkat mig negativt, som liten fick man höra: kom nu Dicken så går vi, Nej jag menar min egen, sådant som aldrig kommer lämna mitt huvud, mitt namn var då Dick,flytta för 3 år sedan till sthlm, och kunde inte ens säga mitt namn utan att det väckte löje, i sthlm är nämligen Dick ett ord mer än ett namn. Böt för 3 månader till 'Dominic och ja helt plötsligt får man positiv respons när man presenterar sig. Då det också är så ovanligt :)
/ Dominic "

"Greetings d sköna folket! Jag döptes till Ya Fatou och enligt den Senegalesiska kulturen så säger man inte barnets namn förrän 7dagar efter födseln. Så på danderydssjukhus den 11 februari 86 så sa mina föräldrar att de skulle skriva Jolie på namnskylten istället! Så Maria precis som du, känner alla mig som Jolie fast d står nåt annat i passet. Nu när ja har fått barn har ja börjat presentera mig som Fatou. Fördelen me Jolie har ju varit att d e så ovanligt, d betyder nämligen fin på franska... Tack för att ni e sååå grymma. BLESS!!! Fatou A.K.A Jolie"

"Eftersom jag är ensam om mitt påhittade namn Teluvio, finner jag det väldigt positivt *blink blink*, det får mig att känna mig unik men när jag var liten var det lite jobbigt då varje gg jag började i ny klass trodde dom det var en kille :/ och att man va knubbis med page gjorde det inte lättre
/Teluvio"

"Jag har ett smeknamn som jag själv tycker är jäkligt tveksamt. Jag heter egentligen Matilda men när jag var i 3-4 års åldern så blev in syster som är ett år äldre än mig jätte jätte arg på mig en dag på dagis. Så hon sa till alla att jag egentligen hette Hulda men att jag skämdes så mycket över det så jag bara kallade mig för Matilda. Än i dag. 19 år senare kallar många mig fortfarande för Hulda. Några vet nog inte ens att jag heter Matilda.Ta hand om er!"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista