Pär Holmgren snackade klimat och miljö

Pär Holmgren, den f. d. svt-meteorologen som nu jobbar heltid med klimat- och miljöfrågor, gästade Ison och Samanda fredag morgon. Och bland annat hann han med att svara på några lyssnarfrågor. Här är hans svar:

Fråga:
Fint med närproducerat och ekologiskt. Men låter dyrt. Underklassen - hur ska vi ha råd? /Anna

Pärs svar:
Den enskilda varan kan vara dyrare om den är ekologisk och närproducerad, men matkassen behöver inte vara det. Om du köper mindre kött och mindre skräpmat (chips, mikromat, godis osv) så har du råd att betala ett par kronor mer för det ekologiska och närproducerade.

Sen gör man klokt i att planera sina inköp; bara köpa det man verkligen behöver och äter upp. Då slänger man också mindre mat, vilket gynnar klimat och miljö. Och dessutom sparar man pengar!

Fråga:
Jag tycker att det du gör är bra Per, men ibland känns det som om retoriken ger vanliga människor dåligt samvete för klimatläget, när det snarare borde vara storföretagen. De står väl för de stora utsläppen... Vad säger du om det? /Erik

Pärs svar:
Släpp det dåliga samvetet, för med dåligt samvete orkar man inte ta sitt ansvar. Då blir man bara uppgiven. Lägg energin på att försöka påverka storföretagen - fråga t ex i affären efter "rätt" varor, för att på det sättet sätta press på företagen.

Och rösta på politiker som bryr sig om de här frågorna!

Fråga:
Tyckte mig höra att du rekommendera fisk som föda. Det känns lite trist att äta fisk när haven försuras och fiskas tomma. Så jag brukar avstå. Men jag äter kött. Lite dubbelmoral men är kött så väldigt mycket värre, om man ser på helheten? /Linus

Pärs svar: 
Det finns bra och dåligt kött, ur klimatsynpunkt. Vilt kött, som älg t ex, inverkar inte alls på klimatet. Fribetande djur, och ekologiskt, närproducerat kött ger i princip ingen stor klimatbelastning heller. Samma med fisken. Det är ett problem att vi fiskar ut våra världshav, men om man hittar fisk i sin butik med märkningen MSC (Marine Stewardship Council), så vet man att den fisken inte är utrotningshotad, vilket betyder att det ger mycket mindre klimatbelastning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".