Bilden är tagen på Kungsgatan på Internationella kvinnodagen den 8 mars 1975. FOTO: SVT Bild

En dag med över 100 år på nacken

I över 100 år har man denna dag fokuserat på jämlikhet, rättvisa, fred och utveckling över hela världen. Vi ställde frågn: Varför behövs Internationella kvinnodagen tycker du?

"Så länge det inte är jämställt i världen så ska den väl finnas, men i sverige tycker jag vi har kommit väldigt långt så länge det inte är jämställt i världen så ska den väl finnas, men i sverige tycker jag vi har kommit väldigt långt alltså känner man sig typ förtryckt i detta land, då får man skylla sig själv känner jag :JA det tycke jag faktiskt.Dels när man jämnför med andra länder och men också för att vi har verkligen utrymme för att säga till när något är fel på jobbet t.ex. / Clara"

"Hej, min bror Alehanro brukar ofta säga att det inte är viktigt att ha en kvinnodag, alla dagar är för kvinnorna. Jag håller inte alls med, tycker det är jätteviktigt att vi har en kvinnodag. Vi behöver något där vi kan hylla våra mammor, flickvänner och systrar/Smancho"

"Hej tjejer! Tack för ett underhållande och samtidigt informationsrikt program! Jo jag vill säga att denna dag är kanske den viktigaste dagen på året! Då kvinnor som kämpar får lite credd! Detta är ett hett ämne mellan mig och brorsan Jose Rune, han förstår inte varför det inte finns en dag för alla män! Shit asså! Skulle vilja önska Thank you mama med Sizzla för alla kämpande mammor och kvinnor / ha det gott / Hermano"

"Kvinnodagen behövs då vi kvinnor fortfarande arbetar inom omsorg och vård, tar hand om barn och är underbetalda. Det är en dag som inte skall vara partipolitisk bunden dag. Vi behövs för alla kvinnor som kämpar varje dag, varje minut, varje sekund för vi är oumbärliga. Så länge mannen har makten och vi inte har uppnått jämställdhet mellan könen behöver vi ha denna dag som påminnelser. Kvinnor förena er! / Maria Elena Bergman"

"Kampen fortsätter-Det är så sjukt att man ska behöva ha en sån här dag. Det är självklart att vi ska behandlas lika, vi är trots allt människor. Att man ska behöva bli dömd för könet man har är helt absurt. Samma sak gäller för den sexuella läggningen man har. Vi i Sverige har kommit ganska långt, men osb - ganska långt. Heja de som kämpar! Resten av världen har verkligen en lång väg kvar tyvärr.. / Priscylla"

"Hej Robban och David här !! Vi tycker att den här dagen är för att männen ska tänka och förstå att kvinnor är underbara :)Skulle bli glad om nikörde en On ree låt eller en stor låt.. Hare bäst !!!"

"Ännu bättre fråga..varför finns det inte internationella kill/man dagen. Erre kram tjejer"

"Om kvinnodagen: Den är ett socialistiskt påfund som änvänds för att peka ut män som monster och förövare. Fler män än kvinnor far illa, mördas och förtrycks.Faktiskt. Att peka ut medelålders framgångsrika män som förtryckare är knappast smart heller.Det råkar vara dom som levererar vår välfärd i stor utsträckning/Ted"

"Hej Dani o Paola!Grattis på kvinnodagen ;)Jag tycker det är en bra dag för att man påminns om att det inte alltid har varit som det är ( och fortfarande inte är överallt) när det gäller kvinnors rätt! Dessutom är det fortfarande mycket orättvisor mot kvinnor som pågår även idag, så jag tycker att vi förtjänar den här dagen ;DVill önska independent women med destiny's child dagen till ära hihi!Kramar!/Louise"

"Kvinnor blir aldrig nöjda, ger du de lillfingret så tar de hela handen, låter du de ta din hand så tar de hela dig.Om 100 år till så är det kvinnorna som kommer styra världen. vi har nu kommit halva vägen/Shawel"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".