Om "Hur känns det?"

Bakgrund:
Den 26 november 2012 drar Metropol 93,8 i Sveriges Radio igång temaveckan "Hur känns det?, en vecka om rasism. Varje människa äger själv rätten till sin upplevelse och det är den egna upplevelsen av rasism vi kommer att samla in och kommunicera.

Vad händer under temaveckan:
I våra sändningar i radio kommer vi att ha ett tema för varje dag  - t.ex. rasism inom kompisgänget, rasism mellan olika grupper och  rasism i utelivet.
Fokus under hela veckan är att samla in människors berättelser om upplevd rasism och hur det känns. Dessa kommer samlas in genom radio via telefonkontakt, mejl och sms, i sociala medier på Facebook och Twitter under hashtaggen #hurkännsdet och med events på stan. De berättelser vi får in hängs upp på en anslagstavla i Fryshuset, som under hela veckan fylls på med nya historier.

Varför gör vi den här veckan:
Vi vet av alla de historier vi får in till Metropol att många upplever rasism i vardagen. För oss är det viktigt att låta människor själva berätta om det de varit med om. Vi tror att genom att samla och berätta unga Stockholmares erfarenheter av det här så skapas det en större förståelse för hur det känns att bli utsatt och att det i sin tur leder till att man funderar en extra gång innan man uttrycker sig.

Övrigt:
Alla historier och berättelser som skickas in till Metropol under temaveckan kan komma att ingå i en större installation och eventuellt också ges ut på bok, förutom att spelas upp i radio eller läggas på webben.

Fokus kommer alltid ligga på hur det känns, och inte vem det var som skapade den känslan hos mottagaren. Vi kan därför komma att ändra i material som skickats in för att avidentifiera personer, både de som blivit utsatta och de som sagt eller gjort något rasistiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".